Zeebrugse kandidaten versterken Groen Brugge

09 Augustus 2018

Zeebrugse kandidaten versterken Groen Brugge

Deze week stelt Groen Brugge de Zeebrugse kandidaten op haar lijst voor. Een aantal maanden geleden lanceerden we al Johan Michels. Hij zal de negende plaats op de lijst innemen. Vandaag stellen we Johan Mistiaen en Karline Vanparijs voor.

Deze week stelt Groen Brugge de Zeebrugse kandidaten op haar lijst voor. Een aantal maanden geleden lanceerden we al Johan Michels. Hij zal de negende plaats op de lijst innemen. Vandaag stellen we Johan Mistiaen en Karline Vanparijs voor.

Johan Mistiaen staat op plaats 25. Hij is getrouwd met Ann Cleenwerck. Ze wonen sinds 2006 in Zeebrugge op de Strandwijk, samen met hun twee zwarte Spaanse waterhonden, Frodo en Florke. “Sinds 2006 ben ik actief bezig met het reilen en zeilen van het noorden van Brugge”, zegt Johan. “De verbondenheid van de polderdorpen (Zeebrugge, Zwankendamme en Lissewege) met de haven intrigeerde mij in die mate dat ik alles rond de uitbreiding en ontsluiting van de haven begon te lezen. Dossier na dossier ben ik beginnen lezen en stelde vast dat de leefbaarheid van de polderdorpen zwaar werden bedreigd. Ik ijver dan ook voor harmonie tussen de haven en de woonkernen”. Daarnaast is Johan actief als vrijwilliger in het dienstencentrum “d’oude statie” en verzorgt hij Minder Mobiele Centrale-ritten. Bovendien is hij buurtambassadeur op de Strandwijk.

Karline Vanparijs staat op plaats 26. Ze woont in Zeebrugge-Dorp en is werkzaam als notarisklerk in Knokke-Heist. Karline is geboren in Herk-de-Stad en heeft zo’n beetje overal gewoond in Vlaanderen. “Ik heb twee fantastische kinderen, die het West-Vlaams beter machtig zijn dan ik”, zegt ze al lachend. “Ik voel me helemaal thuis bij het gedachtegoed van Groen en heb beslist om zo veel als mogelijk mijn steentje bij te dragen om Groen op de kaart te zetten bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Meer dan ooit wordt het tijd dat de burgers zich verenigen om verandering mogelijk te maken. Alle traditionele partijen gebruiken wel “grote woorden”, maar als het op “daden” aankomt, wordt er steeds opnieuw gekozen voor de lobby van hetzij de verpakkingsindustrie, hetzij de multinationals, hetzij het grote geld...”, zegt Karline. Ze vindt gezondheid een belangrijke waarde: “Onze gezondheid komt bij besluitvorming steeds op de laatste plaats, hoewel die eigenlijk bovenaan de lijst van prioriteiten zou moeten staan. Elk Nieuwjaarsfeest wensen we elkaar een goede gezondheid toe, want dat is het belangrijkste. Het wordt tijd dat we de gezondheid van mensen ook in de politiek als belangrijk ervaren.

Johan Michels, Johan Mistiaen en Karline Vanparijs hebben een programma voor Zeebrugge klaar. “Zeebrugge mag niet langer stiefmoederlijk behandeld worden”, zegt Karline. “Het moet een bruisend, levendig dorp worden waar de inwoners trots op zijn. Er moet meer georganiseerd worden in Zeebrugge. Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten”. Karline ijvert voor een wekelijkse markt met duurzame en lokale producten. Bovendien wil ze ook dat er een volkstuintje komt op de site van de kinderboerderij. “Samen tuinieren wordt een nieuwe gezonde bezigheid”, zegt ze.

De nieuwe zeesluis is een dossier waar Johan Mistiaen zich mee bezig houdt. “De voorlopige keuze voor de optie Visart is echt onbegrijpelijk. Het is een bedreiging voor de leefbaarheid van de woonkernen én de verdere ontwikkeling van de haven. We hebben al heel wat Zeebruggenaars gemobiliseerd. We vinden dat de sluis op een andere locatie moet komen, met name Vandamme-Oost of Verbindingsdok”.

Tijdens de huisbezoeken in Zeebrugge merkten we dat vooral mobiliteit een grote bekommernis is. “De fietspaden liggen er soms echt slecht bij. We ijveren voor meer fietscomfort”, zegt Johan Michels. “Ook het openbaar vervoer naar de rest van Brugge kan stukken beter. Er moeten frequentere verbindingen komen”.