Welke invulling komt er voor de iconische ontvangst- en lokettenzaal van het Brugse Station?

28 Januari 2024

Welke invulling komt er voor de iconische ontvangst- en lokettenzaal van het Brugse Station?

Een aantal maanden geleden sloot de NMBS de loketten aan de voorzijde van het station en werd er een nieuwe geautomatiseerde lokettenzaal geopend aan de achterzijde van het station,

3weliswaar met de sympathieke hulp van NMBS personeel. Dat er problemen waren met waterinsijpeling in de historische lokettenzaal aan de voorzijde van het station was al sedert 1995 geweten. Hoog tijd voor een grondige renovatie dus.

Deze prachtige, iconische, lokettenzaal definitief sluiten is echter geen optie. Dat er een nieuwe wachtzaal is aan de zijde van het kamgebouw is zeker een goeie zaak, maar aan de zijde van het stationsplein is een waardige ontvangst- en wachtruimte zeker en vast te verdedigen. Net aan deze zijde van de binnenstad gaan we nu net een nieuwe doorgang onder de ring realiseren met een groen stationsplein. Een minimum aan publieke dienstverlening op de plaats waar er dagelijks duizenden pendelaars en toeristen passeren is een must!

Er moet blijkbaar gezocht worden naar een nieuwe invulling voor deze prachtige zaal die veel meer cachet heeft dan de spelonk aan de linkerzijde van het stationsgebouw. Heel ver moet je dan echt niet zoeken.

  • Een warme ontvangstruimte om even op de trein of de bus te wachten aan de drukste zijde van het station
  • Een plaats waar je naar een openbaar toilet kan gaan
  • Een plaats waar je tickets kan kopen voor trein en bus, al dan niet aan een automaat
  • Een laagdrempelige tearoom met sociale tewerkstelling, een samenwerking met SOBO bv
  • Een tijdelijke exporuimte voor minder bekende kunstenaars
  • Een krantenkiosk

Ik hoop dat het Stadsbestuur al deze info meeneemt naar het geplande overleg met de NMBS. Deze iconische plek in het Brugse Station verdient beter!

Andries Neirynck
Gemeenteraadslid