Vuurwerk in Brugge? Hou het veilig en gezond!

22 November 2020

Vuurwerk in Brugge?  Hou het veilig en gezond!

 Ik diende dinsdag ll. een interpellatie in voor de komende gemeenteraad ivm de aanpak van vuurwerk tijdens de komende kerst- en nieuwjaarsperiode.Zelf hadden we een verbod op particulier vuurwerk voor ogen tijdens de overgang van oud naar nieuw.

Woensdag besliste de provincie West-Vlaanderen dat vanaf donderdag 19 november '20 een algemeen verbod geldt op kerstboomverbrandingen en vuurwerk en dit tot 18 januari 2021.
Mijn interpellatie was op die manier niet meer nodig maar hieronder haal ik graag onze eigen argumenten aan voor een veilig en gezonde overgang naar 2021!

  • Vuurwerk brengt bij de jaarwisseling dierenleed met zich mee.  Huisdieren met hun extra gevoelige zintuigen, kunnen behoorlijk gestresst geraken. Een vaak vergeten groep, zoals vogels, raakt flink in de war. We zetten de natuur met vuurwerk op stelten.
  • Vuurwerkoverlast treft ook mensen.  Lang niet iedereen is enthousiast over het lawaai dat vaak dagen in de nieuwjaarsperiode aanhoudt. 
  • Onze volksgezondheid wordt flink op het spel gezet.  Bij de jaarwisseling is er  een toename aan incidenten. 
  • De politie, brandweer en ziekenwagen moeten meer uitrukken dan normaal voor brand, eerstehulpverlening en vernielingen.
  • Vuurwerk zorgt daarenboven voor luchtvervuiling.  De eerste 2 uur van het nieuwe jaar wordt op veel plaatsen 40 maal meer fijnstof in de lucht gemeten dan anders.
  • Dit fijn stof bevat op de koop toe veel zware metalen die onze bodem extra verontreinigen.
  • Bovendien zal vuurwerk mensen samen doen komen en dit is in Coronatijden als deze absoluut af te raden.

Dierenleed, ongevallen, schade aan particuliere en publieke eigendommen, samenscholingen met gevaar op besmetting en een extra kost voor inzet van extra hulpdiensten en de stad kunnen vermeden worden door een verbod op particulier vuurwerk.

Goed dus dat de gouverneur van onze provincie besliste om vuurwerk tijdens de komende periode te verbieden.

We houden zelf verder een oogje in het zeil voor de toekomstige overgangen van oud naar nieuw!

Karin Robert
Gemeenteraadslid