Meer parkeerkaarten dan plaatsen in de binnenstad, maar toeristen blijven welkom om te parkeren

24 September 2023

Meer parkeerkaarten dan plaatsen in de binnenstad, maar toeristen blijven welkom om te parkeren

Al jaar en dag klagen Bruggelingen over het gebrek aan parkeerbeleid in Brugge.

Recent nog was er een bestuurder die zijn deelwagen niet kon parkeren in de binnenstad, aangezien er heel wat auto's met buitenlandse nummerplaat geparkeerd stonden in de binnenstad. De stad geeft aan dat het dat probleem niet kan oplossen, want het wil bezoekers uit de buurt wel nog binnenlaten in de stad. Er is echter  gewoon te weinig plaats. Inwoners snakken naar brede voetpaden, voldoende fietsparkeerplaatsen... Ondertussen heeft de stad randparkings geïnstalleerd en uitgebreid en zijn er busverbindingen met die randparkings gekomen (kinepolis, AZ Sint-Jan, Waggelwater, Zand, Station, Coiseaukaai).

Recent heeft Antwerpen nog een parkeerzone ingevoerd die enkel maar voor bewoners en bepaalde doelgroepen dient.

Waar wacht Brugge nog op?

Er zijn momenteel ongeveer 5600 bovengrondse parkeerplaatsen in de binnenstad van Brugge, maar het aantal parkeerkaarten is groter dan het aantal plaatsen: 6 271! Daarnaast zijn er nog 2 291 tweede parkeerkaarten en 120 derde en vierde parkeerkaarten. Het moet toch geen betoog dat er heel wat bewoners - terecht - meer frustraties ervaren omdat ze hun eigen auto niet kunnen parkeren?

Heeft de stad al onderzocht om ook in Brugge centrum bovengronds enkel maar bepaalde groepen te laten parkeren: bewoners, bezoekers van bewoners, handelaars, werknemers, cursisten en zorgverstrekkers. Daarnaast kunnen nog plaatsen voor kortparkeren toegelaten worden. Alle andere bezoekers kunnen gebruik maken van de bussen en de vele ondergrondse parkings in de binnenstad en/of de randparkings.

Janos Braem,
Gemeenteraadslid