SOS Bruine Kroegen

26 Februari 2024

SOS Bruine Kroegen

De klassieke bruine kroeg lijkt met uitsterven bedreigd. De jongste tien jaar, tussen 2013 en 2023, hield één op de drie cafés in Vlaanderen het voor bekeken, ongeveer eentje per werkdag.

Na de covidpandemie werd het er door de energiecrisis, de stijgende bierprijzen en een enorm personeelstekort niet beter op. Toch zijn cafés zo veel meer dan plaatsen waar je een glas drinkt. Vroeger ging je ernaartoe om te eten en te drinken, vrienden en vage kennissen te ontmoeten, te kaarten en te biljarten, livemuziek te horen en zelfs te overnachten. De kroeg als kloppend hart van de buurt en de plaats van ergens thuis te horen. Je vindt ze nog, maar ze worden wel erg schaars. Ons land heeft nog altijd mooie kroegen, alleen waren het er vroeger veel meer. Sinds 2013 sloten elk jaar gemiddeld 274 Vlaamse cafés de deuren. Veel bruine cafés en ‘pintjescafés’ hielden ermee op, maar ook eetcafés en echte biercafés gingen dicht.

Hoe zit dit in Brugge?

  • Martin’s Pub in de Langestraat stopt, lazen we onlangs in de KvWVL. Nu is er in de Langestraat nog 1 echt volkscafé over: De Optimist.
  • In Zeebrugge stopt The Old Steamer, bar – bistro, lezen we in HLN, want het pand is verkocht aan een projectontwikkelaar.
  • .......

Hebben we in Brugge aandacht voor onze bruine kroegen?

Jawel. Zo lees ik op de website van de stad dat via het Pasar team een heuse fotozoektocht wordt georganiseerd vanaf december 2023 langs onze Brugse bruine kroegen. Alleen ik maak me zorgen. Ze verdwijnen. Dat is in heel Vlaanderen zo en ook bij ons in Brugge.

Mijn vragen:

  • Heeft Brugge een zicht op hoeveel echte bruine kroegen er nog zijn in onze stad? Vaak herbergen ze een grote erfgoedwaarde.
  • Heeft Brugge een visie op het behoud van onze bruine kroegen refererend naar hun sociale functie in de Brugse buurten?  Een buurt zonder café sterft. Een nieuw café kan een buurt nieuw leven inblazen.
  • Is er een manier om onze Brugse cafés te redden? Het gaat om de privémarkt maar met de hulp van het gemeentebestuur is daar misschien toch iets aan te doen. Ik refereer naar Amsterdam dieeen aantal concrete acties zal ondernemen voor het beschermen van de bruine kroeg.
  • Via een waarderingskader in kaart brengen welke bijzondere bruine kroegen er nu nog zijn. Door zo’n inventarisatie kan goed worden gemonitord hoe het verloop is.
  • Op basis van dit overzicht, onderzoeken of het mogelijk is om aan bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status toe te kennen. Dat zorgt er onder andere voor dat een deel van het interieur niet zomaar mag worden veranderd.
  • Daarnaast de historische, sociale- en culturele waarde van bruine kroegen onder de aandacht brengen bij de bezoekers, bijvoorbeeld door het aanvragen van een Unesco status.

Kan Brugge iets soortgelijks doen?

Karin Robert,
Gemeenteraadslid