Groen Brugge wil boycot van producten uit bezette Palestijnse gebieden in aankoopbeleid Stad Brugge

28 Januari 2024

Groen Brugge wil boycot van producten uit bezette Palestijnse gebieden in aankoopbeleid Stad Brugge

Naar aanleiding van de verwoestingen in Gaza, waar al meer dan 24.000 levens verloren zijn gegaan en 60.000 mensen gewond raakten, roept Groen Brugge op tot actie.

Na de hoge opkomst bij de mars georganiseerd door SOS Palestina Brugge, dringt Groen aan op steun van de stad. Raadsleden Karin Robert en Raf Reuse benadrukken de noodzaak van een veroordeling van alle geweld, steun voor humanitaire hulp voor Gaza, en een boycot van producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever. Groen zal in de volgende gemeenteraad oproepen tot een engagement en steun voor het vredesproces van de kant van Stad Brugge.

Niemand blijft onberoerd bij de catastrofe in Gaza. Al meer dan 100 dagen wordt Gaza

onophoudelijk gebombardeerd door het Israëlische leger. Daarbij zijn reeds meer dan 24.000

Gazanen omgekomen, onder wie veel kinderen. Meer dan 60.000 mensen zijn gewond

geraakt. Meer dan 7.000 mensen worden vermist. Ongeveer 1,9 miljoen mensen moesten

op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest. Zelfs

ziekenhuizen en scholen worden niet gespaard door het Israëlische leger. Toegang tot

levensmiddelen zoals voedsel en brandstof wordt de Gazastrook ontzegd. Er is een reëel

gevaar op genocide. Ook op de Westelijke Jordaanoever die door Israël wordt bezet, neemt

het geweld toe.

“Steeds meer Bruggelingen zijn geraakt door wat er zich in Palestina afspeelt”, zegt raadslid Karin Robert (Groen).  “Zaterdag 13 januari ll. organiseerde SOS Palestina Brugge een optocht om hun verontwaardiging te uiten over de gang van zaken in Gaza waar maar liefst 300 Bruggelingen aan deelgenomen hebben. Wij waren er zelf ook aanwezig. De oproep was duidelijk: een veroordeling van al het geweld en terrorisme, zowel van Israël als Hamas, alsook racisme en antisemitisme, een volledig en permanent staakt-het-vuren, het toelaten van humanitaire hulp in Gaza en respect van het internationaal recht. Een dringende oproep was het ook om vredesonderhandelingen op te starten.”

“Net zoals SOS Palestina Brugge wil Groen dat ook de Stad Brugge actie onderneemt”, vult raadslid Raf Reuse (Groen) aan. “Op de volgende gemeenteraad vragen we aan het stadsbestuur om budget te voorzien voor noodhulp voor de getroffen bevolking in Gaza. Daarnaast vragen we ook een boycot van producten die vervaardigd zijn in de bezette Westelijke Jordaanoever in het aankoopbeleid van de Stad, het OCMW en de Politie. We verwijzen hier naar de stad Gent als voorbeeld die zelf niet langer producten zal aankopen van Israëlische bedrijven uit bezette Palestijnse gebieden en meteen ook België oproept om de handel niet langer toe te laten.”

Karin Robert                             Raf Reuse
Gemeenteraadslid                      Gemeenteraadslid