Groen Brugge gaat voor een dementievriendelijke stad

13 Juli 2018

Groen Brugge gaat voor een dementievriendelijke stad

Maandag 2 juli bezochten lijsttrekker Raf Reuse en partijbestuurslid Karin Robert (plaats 4 op de lijst) Foton, het Brugs expertisecentrum dementie, in aanwezigheid van Ere-Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels en Elke Van den Brandt, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor Groen voor Brussel-Hoofdstad.

We kregen er een uiteenzetting rond dementie (jongdementie in het bijzonder) door Paul Braem, algemeen directeur Regina Coeli (WZC Sint-Andries), Bart Deltour van Foton en Jurn Verschraegen, directeur Vlaamse expertisecentra dementie.

Groen wil dat Brugge een dementievriendelijke stad wordt. Dat betekent dat mensen met dementie volwaardig moet kunnen participeren aan de samenleving. ‘Personen met dementie, hun naasten en hun mantelzorgers moeten voldoende ondersteund worden. Maar ook de rest van de samenleving moet mee doen. Openbare gebouwen en winkels moeten toegankelijk zijn voor dementerenden’, zegt partijbestuurslid Karin Robert. ‘Het opstellen van een beleidsplan in samenwerking met de dag- en woonzorgcentra en Foton, het erkend Brugs expertisecentrum, is hierbij noodzakelijk. En uiteraard moeten we luisteren naar de verzuchtingen van mensen met dementie zelf. Hun ervaring en expertise zijn onontbeerlijk om van onze stad een ‘dementievriendelijke gemeente’ te maken. Brugge kan dat!’

Verder pleit lijsttrekker Raf Reuse ook voor laagdrempelige, dementievriendelijke acties voor de brede bevolking. ‘Jaarlijks een project of activiteiten organiseren die dementie bespreekbaar maken, zijn een must in een dementievriendelijke stad’, aldus Raf Reuse.

Foton moet ook voldoende ondersteund worden door de Stad zelf. De organisatie begeleidt mensen met dementie en hun naasten. Bovendien kunnen mensen met dementie er elkaar ontmoeten. Ondanks hun waardevolle werk, krijgt Foton slechts 5000 euro subsidies per jaar van het Brugse stadsbestuur/OCMW! Dit is ruim onvoldoende. Groen pleit voor meer ondersteuning. ‘Foton is uniek. Van heel de wereld komt men kijken naar hun werking. We mogen hier als Bruggelingen best trots op zijn’, besluit Reuse.