Aandacht voor welzijn van jongeren
13 December 2020
Het zijn bizarre tijden. We hebben onze samenleving moeten stilleggen om het coronavirus klein te krijgen. De gedeeltelijke lockdown werkt echter op het gemoed van velen. Bij sommigen slaat de eenzaamheid toe. Vooral jongeren hebben het moeilijk in deze crisis. Het offer dat zij moeten brengen is groot. We moeten de gevolgen van de maatregelen voor jongeren niet onderschatten. Daarom wil ons gemeenteraadslid Karin Robert meer aandacht voor hun mentaal welzijn
"Het wegvallen van sociale contacten betekent voor vele jongeren eenzaamheid, een opgesloten gevoel en stimuleert negatieve gedachten. Het is niet omdat jongeren thuis zijn omringd door familie dat ze zich niet eenzaam kunnen voelen. Sportclubs zijn nog steeds gesloten, scholen en universiteiten zetten maximaal in op afstandsonderwijs en direct contact met leeftijdsgenoten valt weg".
Op de komende Brugse gemeenteraad kom ik met een aantal concrete suggesties om meer perspectief te bieden aan de jeugd.
- "Jongeren kunnen individueel aangesproken worden via scholen, jeugdbewegingen of andere jeugdorganisaties en door de Jeugdraad van onze stad. Even tonen dat er iemand is die aan je denkt, kan een wereld van verschil maken.
- In Oostende is er een sociale noodlijn opgezet die 7 dagen op 7 bereikbaar is en waarbij de medewerkers jongeren zelf opbellen.
- In Gent werken artiesten aan online zoommomenten met muziek en babbels om het welzijn van de inwoners te verbeteren. We zouden dit ook in onze stad kunnen doen.
- In 5 Vlaamse steden zijn er reeds 'Overkop'huizen. Een ontmoetingshuis waar jongeren terecht kunnen voor een babbel met hun vragen."
Ze kunnen er hun grote en kleine zorgen bespreken. De komende jaren zouden er in Vlaanderen nog 11 bijkomen. Dat heeft de Vlaamse overheid bekend gemaakt. Groen Brugge ijvert ervoor om dit aanbod ook in Brugge te verkrijgen en te organiseren.
Tot slot wil ik benadrukken dat de verschillende initiatieven voor jongeren goed op elkaar afgestemd moeten worden. Dat vraagt vooral een sterke regisseur en monitoring. Een analyse van de hulp die jongeren vragen en hun situatie kan tot een betere sturing en aanbod leiden. Dit vraagt een intense samenwerking met het Jac en TeJo.
Ik verwelkom alvast het project #Samen8000 van de Stad Brugge
Karin Robert
Gemeenteraadslid