Brugse meerderheid wil geen boycot van Israëlische producten uit bezette Palestijnse gebieden. “Open Vld staat op de rem”

30 Januari 2024

Brugse meerderheid wil geen boycot van Israëlische producten uit bezette Palestijnse gebieden. “Open Vld staat op de rem”

Maandag zetten Raf Reuse en Karin Robert (beiden Groen) de aanhoudende oorlog in Gaza op de agenda van de Brugse gemeenteraad.

 

De raadsleden pleitten voor het vrijmaken van budget voor noodhulp voor de getroffen bevolking en een boycot van Israëlische producten uit de bezette Palestijnse gebieden. “Deze zouden in geen enkel geval aangekocht mogen worden door de Stad”, zegt Robert. “Dat zou immers economische steun betekenen voor de nederzettingenpolitiek van Israël”. Hoewel de burgemeester de bezorgdheid over de situatie in Gaza deelde, steunde de meerderheid het voorstel van Reuse en Robert niet. Cd&v en Open Vld stemden tegen, Vooruit onthield zich. Reuse is erg teleurgesteld: “Rusland bezet al twee jaar een groot deel van Oekraïne. Na de invasie werden terecht een hele rist sancties uitgevaardigd tegen het Kremlin. Al decennia wordt de Westelijke Jordaanoever bezet door Israël en worden Palestijnen er als tweederangsburgers behandeld en zelfs een minimalistische maatregel als een boycot wordt niet genomen. Waar is het moreel kompas van de meerderheid?”.
De burgemeester dacht even dat de meerderheidspartijen zelf met een motie of amendement zouden komen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Naar verluidt stond Open Vld op de rem.

Raf Reuse
Gemeenteraadslid