Wapentrafiek in de haven: kiest het bestuur voor geld of mensenlevens?

21 September 2019

Wapentrafiek in de haven: kiest het bestuur voor geld of mensenlevens?

Als er morgen een Saoedisch schip wapens komt laden in de haven van Zeebrugge, dan zou het stads- en havenbestuur daar geen probleem mee hebben. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen). Reuse laakt deze houding en wil een ommekeer: “De haven moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ze moet wapentrafiek naar dictaturen en/of conflictgebieden verhinderen”.

Op zondag 10 mei 2019 meerde het Saoedische schip Bahri Yanbu aan in de haven van Antwerpen. Het kwam er militair materiaal laden om vervolgens naar Saoedi-Arabië te verschepen. De aan boord gebrachte munitie zal mogelijks worden gebruikt in het gruwelijke conflict in Jemen die gevoed wordt door het Saoedische regime. In Jemen zijn reeds tienduizenden onschuldige burgers omgekomen en miljoenen worden bedreigd door hongersnood door onder meer een Saoedische zeeblokkade. Het is inmiddels bewezen dat Belgische wapens bij de strijdende partijen zijn terechtgekomen. Naast haar rol in de oorlog in Jemen schendt Saoedi-Arabië mensenrechten in eigen land en verspreidt het in heel de wereld een radicale en uiterst conservatieve visie op de islam. “Met zo’n dictatuur doe je geen zaken”, zegt gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen).

Het schip kon aanleggen in de Antwerpse haven, maar kan het dat ook in Zeebrugge? Dat was de voornaamste vraag die Reuse stelde in zijn schrijven aan het College. “Ik kreeg een zeer teleurstellend antwoord terug. Het havenbestuur antwoordde dat ze alle regels van het boekje volgt. Wel, ieder van ons weet dat de regels van de hogere overheden zo lek als een zeef zijn. Er wordt eveneens gesteld dat het niet aan de haven is om te bepalen welke landen worden beschouwd als dictaturen of conflictgebieden. Kortom, uit het antwoord blijkt eigenlijk dat de haven geld en economisch belang boven mensenlevens stelt. Ze minimaliseert haar eigen verantwoordelijkheid en is niet geïnteresseerd in de gevolgen van hetgeen ze mogelijks verscheept”.

Reuse vindt dat het tijd is dat het stads- en havenbestuur zich niet langer wegsteken achter bepalingen van de Vlaamse overheid. “Het gaat hier niet over een juridische discussie, maar over een morele: zouden we het aanvaardbaar vinden dat onze haven wapens verscheept naar een schurkenstaat? Zouden we het aanvaardbaar vinden dat een Saoedisch of een ander schip hier wapens komt ophalen om daar mee onschuldige burgers te vermoorden? Wat mij betreft, moet de haven haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Ze mag wapentrafiek naar dictaturen en conflictgebieden onder geen enkel beding aanvaarden, of dit nu door de hogere overheden toegelaten wordt of niet. Dat is gewoon immoreel. Als ze dit wel wenst te doen, faciliteert ze gruwelijkheden in andere delen van de wereld. Het havenbestuur heeft aangegeven dat ze geen schepen toelaat als die de veiligheid van de haven in het gedrang brengen. Dan moet ze dat ook doen om de veiligheid van mensen in andere delen van de wereld te garanderen”, besluit het gemeenteraadslid.

Raf Reuse zal de burgemeester hierover interpelleren op de Gemeenteraad van 24/09. Dit voorstel kadert binnen de Internationale Dag van de Vrede op 21/09.