Open truckparking in Zeebrugge opnieuw en maak plannen voor de toekomst

18 April 2020

Open truckparking in Zeebrugge opnieuw en maak plannen voor de toekomst

In Zeebrugge is er een geïmproviseerde truckparking aan de Loodswezenstraat waar truckchauffeurs kunnen parkeren en overnachten. Het is jammer om te zien wat de omstandigheden zijn van die parking. Er zijn drie tijdelijke toiletten waarvan begin maart er twee geen WC-papier hadden. Er zijn bidons voor niet-drinkbaar water die begin maart leeg waren en er ligt zwerfvuil verspreid over het terrein. Naast de parking aan het Texaco-tankstation is dit de enige parking waar truckchauffeurs mogen staan.

Nu blijkt dat de parking gesloten werd wegens covid-19. Groen-raadslid Janos Braem reageert: “De enige plaats waar truckchauffeurs gereglementeerd mochten staan is nu gesloten. Nochtans is de transportsector een van de essentiële sectoren tijdens deze crisis. Truckchauffeurs wijken nu noodgedwongen uit naar andere locaties in Zeebrugge. De parking moet dringend heropend worden en er moeten hygiënische maatregelen genomen worden zoals de installatie van stromend water, sanitair en mogelijkheden om de handen te wassen. Verder moet in zoveel mogelijk talen de social distancing regels gecommuniceerd worden.”

Op langere termijn moet er nagedacht worden aan een betere infrastructuur voor Zeebrugge. Er wordt wel een nieuwe parking gebouwd, maar die bevindt zich al 12 km rijden van de voorhaven, aan de A11. Groen vraagt dan ook om genoeg faciliteiten op die nieuwe parking zodat het de moeite is voor truckchauffeurs om tot daar te rijden. Een tankstation, kleine voedingswinkel, douches, wasserette, sanitair en WiFi zijn essentiële behoeftes die op die nieuwe parking niet mogen ontbreken.

“Nu heeft het geen zin om massaal fout geparkeerde truckchauffeurs te verbaliseren als er geen concreet alternatief is. Zorg nu eerst voor een noodoplossing en op langere termijn een goed uitgeruste parking.”  Aldus Janos Braem.

Ondertussen is de truckparking opnieuw open

Radioexclusief beweert dat groen verkeerd geïnformeerd is. Dit willen we even duiden. De foto's dateren van zondag 12 april, toen waren er nog signalen van een sluiting. Wellicht werden de hekkens al open gezet maar de signalisatie niet weggenomen. Terwijl we het persbericht aan het voorbereiden waren, moet de stad ook al in actie geschoten zijn. Op 15 april werd het persbericht verstuurd. Donderdag 16 april zijn de onderstaande maatregelen genomen. Eind goed al goed: de dringendste acties zijn ondernomen en de intenties van Groen Brugge lopen gelijk met deze van de stad.
Maatregelen:

  • Er werd een sanitaire container uitgerust met 3 urinoirs, 5 toiletten en 2 lavabo’s met zeepdispender en papieren handdoeken geïnstalleerd. Dit alles werd aangesloten op stromend water en de installatie is nu operationeel.
  • Een sceptische vergaarbak en opvangtank met een capaciteit van 2.500 liter werd geplaatst. Dagelijks wordt de tank geledigd.
  • De volledige parking werd door de technische dienst van de MBZ opgeruimd en geveegd alsook de ruimte van het sanitair blok. Het zwerfvuil dat tussen de Herasomheining en de Jerseyblokken ligt werd opgeruimd.
  • “Covid-19”-affiches werden geplaatst bij de ingang van de parking, in en om het sanitair blok, en rondom de omheining.
  • Deze sanitaire installatie wordt elke dag gereinigd 7 dagen op 7 .
  • Deze operatie zal het havenbestuur 50 000 euro/jaar kosten.