
Refererend naar schriftelijke vraag van februari 2020. (Verschillende herinneringen voor antwoord gestuurd: april, mei 2020 en vraag tot stavaza, midden juni ’20)
Dit stuk natuur tussen de B. Ruzettelaan, kanaal Gent-Brugge-Oostende en de Katelijnepoort is vooral bekend bij zachte weggebruikers en is bijzonder waardevol. Veel zeldzame dieren en planten vinden hier hun onderkomen en zo vlak bij de Brugse binnenstad is dat uniek.
Een pluspunt: Schepen Van Volcem liet eind maart 2019 30 olmen aanplanten op de site. De gezonde wilgen bleven integraal behouden.
Maar …Hoe zit het met de nabije hoop én de toekomst voor de Katelijnekanaalnatuur ?
Er is een blijvende bezorgdheid vanuit de Lappersfort Poets Society en enkele natuurverenigingen: Natuurpunt, Geen Parking op het Katelijne-Eiland, Red het Katelijne-Eiland, Brugs Alternatief Forum, Groen vzw,…
Hierbij enkele vragen en bezorgdheden:
- Wil men het mooie Katelijne-Eiland groen & natuur houden als buurtlong ?
- Is het Katelijne-Eiland volledig ( of bijna ? ) eigendom van de stad Brugge ( wat is het eigenaarsstatuut op heden ? )
- Zijn er nog plannen voor bebouwen of een parking op de site?
- Durft Brugge kiezen voor behoud van dit groene erfgoed?
- Zo ja, kan er een beheerwandeling worden georganiseerd door de Groendienst waarbij de natuurverenigingen (Natuurpunt, Lappersfort Poets Society, Gidsen) en het buurtnetwerk worden betrokken? Daar kan in dialoog en samenspraak duidelijkheid komen ivm de toekomst van de site. Misschien kan Natuurpunt dit mooie Eiland beheren?
- Kan er een info-bord komen met de historiek van het Katelijne-Eiland en het belang van het behoud van deze natuurlong dichtbij centrum Brugge.
- Kan er een contactpunt komen voor mogelijke vragen van wandelaars?
- Kunnen er betonblokken komen of een eenvoudige slagboom (met de hand te hanteren) aan de ingang van het Eiland om auto’s te verhinderen te parkeren tussen de aangeplante olmen.
Van alle randgemeenten telt Assebroek het grootste aantal inwoners per hectare en is de verstening zeer intensief. Vooral in de Sint-Katarinawijk die paalt aan de Baron Ruzettelaan.
Ecologische inclusiviteit moet een blijvende beleidsprioriteit zijn. Zeker nu Brugge uitpakt met de ‘Zorgen voor morgen begint vandaag’ campagne en een oproep naar de inwoners toe om mee te tekenen voor de zorg voor het klimaat met daarbij de vraag naar hun eigen acties. Maar ook nu het streefdoel van het bestuur een klimaatplan is en een klimaatneutrale stad tegen 2050.
Karin Robert
Gemeenteraadslid
Reacties
Aanmelden via
Facebook TwitterTen eerste vind ik het geen goed idee om het beheer zomaar in handen te geven van NP. Moesten het wijze handen zijn , ok maar ik zie wel slechte dingen. Als bv aan Lissewege , waar men enkel focust op zeldzame orchideetjes en al de rest van leven er ondergeschikt maakt. Er wordt al gemaaid terwijl een heel veld kaasjeskruid in volle bloei staat. En er mag amper een mens van genieten dus, want er staat serieus prikkeldraad rond: met bordje: gevoelig plekje! Tja, zo gevoelig dat er menig bloeiende plant en insect er aan moet geloven blijkbaar dus!
En als ik daarover een woordje kritiek geef, is de enige respons van (hoofd)NP: mijn naam roepen alsof ik een kleuter van 4jaar bij ben, en dit terwijl ik al heel mijn leven een zeer trouw lid ben van NP plus ook actief vrijwilliger: tzijn geen manieren.
Of nog anders: vorig voorzitter zei dat ik ( nog) geen cursussen genoeg gevolgd heb (terwijl ik wel er heeel veel gevolgd heb en stillekes aan wel genoeg informatie verzameld heb om toch iets te weten hoor.
Daarom beveel ik volgend boek aan voorzitter Wim Jands: thank you for arguing (Jay Heinrichs): vertaling: dank u om te argumenteren.
Dus: als u ook liever geen prikkeldraad er rond ziet en beheer volgens één zeldzaam plantje of vogeltje, maar het geheel bekijkt PLUS de (‘gewone natuurvriendelijke) MENSEN er bij wil betrekken, wandelaars en anderen die er als zachte recreant van willen genieten, gelieve dan toch niet in eerste plaats naar toch redelijk extremistisch NP te luisteren.
julibeste groeten Tine Devroye 28juli2020
daarom ben ik zeer sceptisch tegenover natuurpunt.
Ikzelf vind het trouwens geen goede zaak : die rijen bomen er zetten: nemen het zonlicht weg, en zorgen dat de zeldzame natuurlijke planten er niet meer groeien. In plaats van er als bescheiden niet(s-kenner eens Eerst te gaan wandelen en KIJKEn WAT ER IS..? neen, men weet alles beter, en heeft al duidelijke afbraak-vernietigings- plannen , zonder enige ruimere visie.
En deze bomen stonden gewoon al het PArking-plan: ertussen zouden dan al de vervuilende wagens staan! Dat was dan de kortzichtige oplossing: de arme bomen die trouwens geen lang en goed leven zouden hebben (nu ook niet trouwens als er veel droogte en hitte golven komen) zouden alle fijnstof oplossen en zorgen dat er nog een mooi FAKE groen zicht blijft , tja vanop de ring moeilijk vol te houden wel..
Ook de Vlaamse regering zegt duidelijk dat ze voor meer open ruimte is, nog beter: behoud van onze laatste groene, natuurlijke ruimte, en zeker in corona-en klimaat-cotwee-minder-tijd is een NABIJE natuur niet enkel waardevol maar onbetaalbaar. Ook al voor de vele wandelaars uit eigen buurt en kinderen uit de zeer drukke b ruzettelaan met RODE uitslag: zeer slechte luchtkwaliteit(curieuzeneuzen).
Wat ik als meer dan 20 jaren actie en onderzoek als mooi resultaat zou zien:
aanleg mooie Holle weg langs de trudobeek: beschermt het leven in en langs de beek(watervogels als kuifeenden waterral) en zorgt voor meer kwaliteit van wandelen.
Terug aanplanten meidoorns en andere inheemsen als zomereik langs de beek(die waterwegen er weg gedaan hebben)zal zeker voor insecten en vogels pluspunt zijn. Of op zijn minst gewoon laten verruigen en terug laten groeien van de beekranden die trouwens zullen zorgen dat er geen EROSIE is: hoge wanden die instorten als er geen begroeiing is van brandnetel enz..(die expert voorzitter NP weg wil; maar voor vlindertjes is ie dan weer wel..tja)
Zoals vroeger: niet teveel het veld zelf laten betreden, zoals alle plaatselijke wandelaars/mensen in feite al zeer goed voor het terrein gezorgd hebben! Grote Dank)) maar
duidelijke wandelweg (langs beek) maken en houten paaltjes langs het veld(waar nu bomen gezet zijn)zetten (met rode verf op) ter bescherming van de kwetsbare veldbloemen en daarmee de insecten ook
bordje met richtlijnen wat zeker niet (meer)mag:
vuur maken (gebeurt)
niet parkeren(wanneer komt er eindelijk een BORD)ook
geen open en blote sex—datingsite voor homo’s meer
beheren van het veld als kalkrijk grasland : zeker niet teveel MAAIEN: opdat insecten niet verloren gaan, struweel behouden voor de broedvogels als bosrietzangers zwartkoppen ea
zie waarnemingen:
https://waarnemingen.be/observation/197201605/