Versmalde voetpaden in Van Leeg tot Zand?

29 Mei 2022

Versmalde voetpaden in Van Leeg tot Zand?

Het Brugse stadsbestuur wenst de straat Van Leeg tot Zand in Sint-Andries opnieuw aan te leggen. Tot ontsteltenis van de bewoners en Groen wordt in het ontwerp een deel van de voetpaden erg versmald. Bij de “inspraakvergadering” vroegen de bewoners uitdrukkelijk om het voetpad te voorzien op 1.5 meter over de volledige lengte van de straat zodat alle huizen vlot toegankelijk zouden zijn. Dit wordt ook aanbevolen door de dienst Openbaar Domein. Schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld) heeft daar echter geen oren naar en blijft bij versmalde voetpaden.

Groen Brugge steunt de vraag van de bewoners van de straat en voerde daarom actie op dinsdag 24 mei 2022. Het dossier staat ook geagendeerd op de gemeenteraad. Raadslid Andries Neirynck: “Groen Brugge pleit al langer om overal, waar mogelijk, voetpaden van minstens 1.5 meter te voorzien. Voor mensen met een beperking of kinderwagens is een breed voetpad een absolute must. Onlangs werd in een reportage in Terzake nogmaals duidelijk hoe ontoegankelijk ons openbaar domein is voor rolstoelgebruikers. Dat schepen Van Volcem daar geen rekening mee houdt, is stuitend”.

De schepen zal waarschijnlijk aangeven dat er door een versmalling van de voetpaden meer plaats komt voor plantvakken, maar dat kan Groen Brugge niet overtuigen. Neirynck: “Wij zijn absoluut voorstander van meer groen in de Brugse straten, maar niet ten koste van de actieve weggebruiker. We vragen uitdrukkelijk om rekening te houden met de wensen van de bewoners door de plantvakken kleiner te maken of de rijweg te versmallen zodat er overal een comfortabel voetpad in de straat gerealiseerd kan worden. We dringen erop aan bij schepen Mercedes Van Volcem om rekening te houden met de bezwaren en de plannen bij te sturen”.

Andries Neirynck
Gemeenteraadslid