Tunnel voor voetgangers en fietsers Diksmuidse Heirweg

26 September 2021

Tunnel voor voetgangers en fietsers Diksmuidse Heirweg

Uit mijn eerdere schriftelijke vragen blijkt dat de tunnel van de Diksmuidse Heirweg onder de N31 al jaren uit zijn voegen barst. De tunnel wordt inderdaad gretig gebruikt zowel voor het woon-werkverkeer (aanwezigheid van een bovenlokale functionele fietsroute (BFF)), maar ook door recreatieve fietsers en door voetgangers ( 8 scholen in de nabijheid). Met de huidige passage is deze niet meer gedimensioneerd voor die verkeersintensiteit.

Uit antwoord van AWV blijkt dat het aanpassen van deze tunnel niet prioritair is. Nochtans heeft AWV een mooi financieel potje om dergelijke dossier aan te pakken.

Op Sint-Michiels zijn er de afgelopen 20 jaar 4 conflictvrije kruispunten aangepakt voor de zachte weggebruiker:

  • De Chartreuseweg met een fietsbrug
  • De Vorkbrug aan de Kinepolis
  • De luie Tilleghembrug
  • De tunnel voor voetgangers en fietsers aan de Witte Molenstraat.

Nu uit de recente studie blijkt dat de fietsbrug of -tunnel aan de Zandstraat niet voor morgen is, zou het een zeer mooi alternatief zijn om een heraanleg van de tunnel van de Diksmuidse Heirweg in een ontwerpplan te gieten. Deze fietscorridor is een veilig alternatief voor de gevaarlijke Torhoutse- en Gistelsesteenweg, Brugge fietsstad moet ook op dergelijke projecten inzetten.

Bij deze vraag ik met aandrang om een dergelijk haalbaar en belangrijk dossier ter hand te nemen, zodat het snel gerealiseerd kan worden.

Tenslotte, overweegt de Stad eventueel om er zelf een nieuwe tunnel te ontwerpen en te bouwen met subsidies van het Vlaams Gewest?

Andries Neirynck
Gemeenteraadslid