Stand van zaken nieuwe zeesluis Zeebrugge

27 November 2022

Stand van zaken nieuwe zeesluis Zeebrugge

In verband met de nieuwe zeesluis, die wat Groen betreft op de verkeerde plaats gerealiseerd zal worden, had ik een aantal vragen:

  • Er was een mondelinge belofte dat de volledige stationswijk de kans zou krijgen op een “vrijwillige verwerving”, gezien de leefbaarheid naast deze nieuwe zeesluis voor het merendeel van de plaatselijke bevolking zwaar op de proef gesteld wordt. Nogal was Zeebruggenaren leven in het ongewisse en wensen zekerheid, sommigen zijn het ondertussen beu en verkochten reeds hun woning. Hoe ver staat het hiermee nu? Wat is de timing van het projectbesluit.
  • Een tweede vraag betreft het voorkomen van de verzilting van het hinterland via het Boudewijnkanaal. Bij onze bestaande zeesluizen (zowel de oude Visartsluis als de Vandammesluis) is een zoutkering niet voorzien. Bij de nieuwe zeesluis in Terneuzen is er alvast een drempel voorzien. Een veel gebruikte methode is een luchtbellenscherm. Zijn er maatregelen voorzien bij het ontwerp van de nieuwe zeesluis, om het indringen van het zout water te voorkomen en zo ja, welke maatregelen?

Andries Neirynck,
Gemeenteraadslid