Stadsbestuur gelast optredens Uitzomerlijk af

31 Augustus 2020

Stadsbestuur gelast optredens Uitzomerlijk af

Het is een uitdaging: hoe zorg je ervoor dat Brugge een levendige stad blijft in tijden van corona? Een van de belangrijkste initiatieven die tijdens de zomer voor levendigheid in onze stad zorgde, was Uitzomerlijk. Uitzomerlijk is een samenwerking tussen verschillende culturele organisaties om toch een beperkt, maar vooral een veilig cultureel aanbod te bieden aan de Bruggelingen. Zo werden er diverse optredens georganiseerd, onder meer in de tuin van het Gezellehuis. Alle geldende coronamaatregelen werden in acht genomen – het publiek zat opgedeeld in bubbels en het mondmasker was verplicht. Het was hoognodig om een dergelijk aanbod te voorzien. Door het coronavirus is de culturele sector in grote moeilijkheden geraakt. Het water staat hen aan de lippen. Uitzomerlijk bood hen enige ademruimte. Uitzomerlijk was echter ook belangrijk voor de cultuurminnende Bruggelingen die op hun honger zaten na maanden van lockdown.

Alleen werd het volledige programma van Uitzomerlijk niet afgewerkt. Het stadsbestuur besloot om de optredens van Uitzomerlijk in augustus af te schaffen. Men vond het immers nodig om versterkte muziek niet meer toe te laten, want mensen zouden daardoor luider spreken. “Het stadsbestuur weet blijkbaar niet dat je niet spreekt, maar luistert tijdens een optreden. Bovendien zouden de optredens volledig in lijn met de geldende coronamaatregelen plaatsvinden. De optredens die al doorgingen, waren veilig verlopen, zonder enig incident”, reageert een ontgoochelde Raf Reuse, fractieleider voor Groen in de Brugse gemeenteraad.

Door deze optredens af te gelasten treft het stadsbestuur de Brugse culturele sector en alle cultuurminnende Bruggelingen. En dat zonder enige goede reden. De maatregel om versterkte muziek te verbieden bij dergelijke optredens draagt niet bij aan de strijd tegen het coronavirus.

Reuse laakt ook de communicatie van schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De schepen laat in de krant optekenen dat de beslissing om versterkte muziek te verbieden genomen is door de Nationale Veiligheidsraad. Dat is niet meer en niet minder dan een leugen. Deze beslissing werd genomen door de Brugse crisiscel. De schepen probeert zijn verantwoordelijkheid te ontlopen door te liegen tegen de Bruggelingen. Onvoorstelbaar!”

“Het stadsbestuur moet maatregelen nemen ter bestrijding van het coronavirus, geen maatregelen ter bestrijding van de cultuursector”, besluit Reuse.

Raf Reuse,

Gemeenteraadslid