Stad loopt €1,1 miljoen mis door rechtszaak windenergiebedrijven

29 November 2023

Stad loopt €1,1 miljoen mis door rechtszaak windenergiebedrijven

In 2020 voerde het stadsbestuur een nieuwe belasting in. Voortaan zouden de eigenaars van masten en pylonen op Brugs grondgebied een taks moeten betalen als een soort compensatie voor de verstoring van het landschap.

Ook getroffen door de belasting: windturbines. Een compleet verkeerd signaal, vond gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen): “Windturbines zorgen voor groene en betaalbare energie van bij ons. In plaats van ze te belasten moeten we bedrijven stimuleren om er meer te plaatsen”. Reuse diende dan ook een amendement in om windturbines vrij te stellen van de taks. De meerderheidspartijen stemden dit weg.

Daarop spanden een aantal windenergiebedrijven een rechtszaak aan tegen de Stad Brugge. Ze vroegen de Raad van State om het belastingreglement te vernietigen. De firma’s vinden het niet kunnen dat hun windturbines belast worden, maar constructies voor openbare verlichting en de veiligheids- en hulpdiensten niet. Beiden zijn van maatschappelijk belang, argumenten ze. In mei gaf de Raad de windenergiebedrijven gelijk en vernietigde het gehele belastingreglement. Daardoor zal de Stad 1,1 miljoen euro aan inkomsten mislopen in 2023, 2024 en 2025. Daarbovenop dient een terugbetaling te gebeuren voor de aanslagjaren 2020 en 2021 van meer dan 800.000 euro (ook voor niet-windenergiebedrijven). De vorderingen voor 2022 worden ingetrokken. “Dit is het dure resultaat van het broddelwerk van het stadsbestuur. Als de meerderheidspartijen mijn amendement hadden goedgekeurd, was er geen probleem geweest”, besluit Reuse. 

Raf Reuse,
Gemeenteraadslid