Stad Brugge koele minnaar van rechtsaf door rood

28 Augustus 2019

Stad Brugge koele minnaar van rechtsaf door rood

Gisteren was het weer zover, je wil schuin een kruispunt oversteken met de fiets en je moet tweemaal voor het rood staan. Fietsers staan nog steeds een zeer groot deel van hun tijd voor rood. Toevallig bracht ik in de gemeenteraad gisteren een oplossing daarvoor aan in sommige situaties: rechtsaf door rood.

Maar het stadsbestuur is een koele minnaar. Ze willen het fietserscomfort niet voorop plaatsen. "Als je aan een kind leert dat je bij rood moet stoppen, dan zorgt zo'n bord alleen maar voor meer verwarring." Volgens mij haalt een gevoelsargument het hier van onderzoek. Dat vind ik jammer.

Het is al ingevoerd in Nederland sinds 1990 en ook in Frankrijk en Duitsland bestaat het. Nergens bleek dat sinds de invoering van het bord het aantal ongevallen gestegen was. In Vlaanderen mag het niet, hier en daar zijn er wel steden die het invoeren, zoals in Gent en Antwerpen. Maar enkel op kruispunten zonder gewestwegen. Ware het niet dat gewestwegen vaak veel verkeerslichten kennen.

Terug naar Brugge. Mijn voorstel ging over 4 kruispunten:

  • Brieversweg – Doornhut (Sint-Kruis)
  • Karel de Stoutelaan – Leopold I-laan (Christus-Koning)
  • Koning Leopold III-laan – Diksmuidse Heirweg (Sint-Andries): enkel om naar rechts de Diksmuidse Heerweg in te slaan
  • Sint-Michielslaan – Sint-Arnolduslaan (Sint-Michiels)

Steeds moet je als fietser, als je dit doet, voorrang verlenen. Maar de stad wil liever fietsers laten wachten. De gedurfde pro-fietser-keuzes worden hier niet gemaakt, men blijft vaak wachten op studies of volgt het (niet door onderzoek gestaafde) buikgevoel.

Toch nog positief nieuws: het gewest wil aparte verkeerslichten voor fietsers installeren. Allemaal goed en wel, alleen is deze oplossing veel duurder dan mijn voorstel. Hopelijk volgt ook de financiering.

Tenslotte zal de Stad Brugge ook experimenteren met 'vierkant groen'. Dat wil zeggen dat op kruispunten waar je vaak lang moet wachten alle fietsers en voetgangers in 1 keer op hetzelfde tijdstip groen zullen krijgen. Dat laat je toe om ook schuin over te steken. Dat zou alvast een oplossing zijn van mijn wacht-probleem van gisteren. Er is hoop.

Gemeenteraadslid Janos Braem