Solidariteit met Marokko en Libië

24 September 2023

Solidariteit met Marokko en Libië

De vreselijke aardbeving in Marokko in de nacht van 8 op 9 september ll met nu al bijna 3000 doden heeft ook bij ons een golf van solidariteit op gang gebracht. 

Noodhulp, inzamelingsacties, wakes, de beiaard die wordt ingeschakend….. Verschillende steden en verenigingen nemen initiatieven en schenken uit solidariteit een bedrag bv aan het Rode Kruis. Er wordt opgeroepen om tenten, matrassen, hygiënische spullen, dekens of zelfs noodgeneratoren te doneren. Jeugdverenigingen zeggen in de herfstvakantie te vertrekken naar Agadir om samen te werken met de plaatselijke bevolking aan de heropbouw.  Alles in functie van humanitaire hulp aan de getroffen regio’s in Marokko.

Daarnaast stortte de storm Daniël een massa regen over Derna en omgeving,in Libië in de nacht van zondag 10 op maandag 11 september ll.  Gevolg: twee dammen braken als een kettingreactie. De breuk van de eerste dam veroorzaakte de breuk van de tweede dam. De stad Derna, aan de noordoostelijke kust van Libië, werd overspoeld door een muur water van 12 meter hoog. Gevolg: een grote ravage, meer dan 11000 doden, 20 000 vermisten. Ook in Libië is humanitaire hulp nodig en is de nood aan heropbouw urgent.

In vele gemeenten buigen ontwikkelings- of mondiale raden zich over de hulp bieden aan de getroffen landen en gemeenschappen.

Daarom volgende vragen:

  1. Is er een Marokkaanse en Libische gemeenschap in Brugge? Hoeveel mensen in Brugge hebben Marokkaanse, Libische roots?
  2. Zijn er Marokkaanse en Libische verenigingen in Brugge waarmee kan worden samengewerkt of waarmee reeds contact werd gelegd in dit verband?
  3. Wat doet/plant Brugge als solidariteitsactie tvv de Marokkaanse en Libische gemeenschap?

Nog dit als oproep:

Noodhulp komt nooit in de plaats van structureel beleid, maar is wel een nuttige en noodzakelijke aanvulling. Humanitaire rampen zijn bij uitstek een moment waarop mensen zich tot solidariteit voelen aangesproken. Als lokaal bestuur kunnen we financiële hulp bieden, maar we kunnen dit ook koppelen aan sensibilisering waarbij vertrokken wordt van de solidariteit vanuit de burgers zelf.  Dit is zeker dus een oproep tot solidariteit, betrokkenheid en de nodige sensibilisering.

Karin Robert
Gemeenteraadslid