Slechts 7% van Brugse stedelijke middelen wordt duurzaam beheerd

25 Mei 2025

Slechts 7% van Brugse stedelijke middelen wordt duurzaam beheerd

Groen-gemeenteraadslid Eva Vanhoorne roept Stad Brugge op om haar financiële middelen structureel duurzamer te beheren. Ze interpelleert het stadsbestuur hierover op de gemeenteraad van 26 mei. “Wat we doen met ons geld, bepaalt mee de toekomst.”

Op de gemeenteraad van maandag 26 mei zal Eva Vanhoorne, gemeenteraadslid voor Groen, het stadsbestuur bevragen over het ethische en duurzame beheer van publieke middelen. Ze onderzocht waar het geld van Stad Brugge, het OCMW en de politiezone precies geparkeerd staat — en waarom net daar.

De cijfers zijn volgens Vanhoorne ontnuchterend: uit de Transparantie ID van Forum Ethibel (2022) blijkt dat slechts 7% van de stedelijke middelen duurzaam wordt beheerd via banken als Triodos, VDK en Van Lanschot. Het OCMW houdt zijn volledige €2,2 miljoen aan bij Belfius, een bank die slechts 42% scoort op de Bankwijzer van FairFin. De politiezone beheert €14 miljoen, waarvan het merendeel eveneens bij Belfius zit, de rest bij Baloise — zonder informatie over enige ethische screening.

“Brugge heeft zich nochtans geëngageerd via Doelstelling 500 en ontving vier jaar op rij een Transparantie ID,” zegt Eva. “Maar als we slechts een fractie van onze middelen duurzaam beheren, blijven we steken in symboliek. Het is tijd voor een echte kentering.”

Daarom stelt ze volgende concrete vragen aan het stadsbestuur:

  1. Wil Brugge in het meerjarenplan 2025–2030 een bindende doelstelling opnemen om het aandeel duurzaam beheerde middelen fors te verhogen? Andere steden zoals Gent en Evergem gingen al voor.
  2. Is het stadsbestuur bereid een actieplan op te stellen om geleidelijk over te stappen naar banken met hogere FairFin-scores? En indien overstappen op korte termijn niet kan — zoals bij sociale rekeningen bij Belfius — pleit ze ervoor om dan minstens ethische investeringscriteria op te leggen aan bestaande banken.
  3. Ook voor verzekeringen en pensioenfondsen ziet Vanhoorne ruimte voor verbetering. Nu AON de gunning voorbereidt voor verzekeringspolissen van Stad, OCMW en welzijnsverenigingen, vraagt ze om expliciet duurzame en ethische criteria in het lastenboek op te nemen. En voor de Brugse pensioenfondsen, beheerd via ProLocus, wil ze dat Brugse vertegenwoordigers in de raad van bestuur aandringen op verantwoord beleggen.

Tot slot stelt ze voor dat ook stadsgebonden EVA’s en vzw’s, zoals Brugge Plus, aangespoord worden tot duurzaam bankieren. “Zit duurzaamheid in je missie, dan moet het ook in je bankrekening weerspiegeld worden.”

“Geld is nooit neutraal,” besluit Eva. “Publiek geld hoort de samenleving ten goede te komen, ook via de banken en verzekeraars waarmee we samenwerken. Laat Brugge hierin een voortrekker zijn.”