Regenboogplan – voorstel locatie regenboog zebrapad

28 Mei 2019

Regenboogplan – voorstel locatie regenboog zebrapad

17 mei laatstleden was de internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. (IDAHOT) Stad Brugge laat dan de regenboogvlaggen wapperen op de Grote Markt.

 1. We hebben reeds een regenboogactieplan 2018-2020 in Brugge, opgesteld op basis van 6 ddoelstellingen, elk met waardevolle permanente, jaarlijkse of éénmalige initiatieven.
 2. Bij doelstelling 5: ‘Aandacht voor holebi’s en transgenders in aanbod en beeldvorming’ wordt verwezen naar het onderzoeken van een mogelijkheid tot implementatie van een regenboogzebrapad in onze stad als zichtbaar monument
 3. Op 17 mei werd in Eeklo een eerste regenboogzebrapad nabij het stedelijk sportpark aangelegd. In de buurt van het sportpark omdat holebi’s een gevoelig thema blijven in de sport. Ook in Mechelen werd op dezelfde dag een regenboogzebrapad aangelegd.
 4. Er is enkel nog in de volgende steden een regenboogzebrapad: Sint-Niklaas, Brussel, Antwerpen, Hasselt en Genk. Nu ook in Meetjesland: Eeklo en Mechelen

Voorstel, vragen:

 • Voorstel: Hierbij 2 locaties die mogelijkheid bieden om een regenboogzebrapad in onze stad als zichtbaar monument te implementeren én de eerste stad in West-Vlaanderen te zijn die straks ook een regenboogzebrapad heeft. Eventueel bij aanpassing en updaten van het egenboogactieplan volgend jaar 2020.
  • Het zebrapad naar de ingang toe van het sportcomplex ‘Sport Vlaanderen Brugge’, Nijverheidsstraat te Assebroek, ter hoogte van nr. 112 en dit omwille van het gevoelige thema van holebi’s in de sport.
  • Het zebrapad van de Markt naar de Sint-Jacobsstraat toe nabij de Eiermarkt en dit omwille van de grote zichtbaarheid voor inwoners, toeristen én in de omgeving van de Eiermarkt, een plaats waar veel jongeren kom.
 • Hierbij ook de vraag wat reeds van het regenboogactieplan 2018-2020 werd verwezenlijkt?
 • Eveneens een proficiat voor de uitgebreide info en documenten op de website van onze stad bij ‘beleid holebi’s en transgenders’ maar ook de tip om de website
  https://www.brugge.be/beleid-holebis-en-transgenders af en toe te updaten. Er wordt bv. bij het onderdeel ‘scholenwerking en educatief materiaal’ verwezen naar 2 verschillende websites: ‘Out in de klas’ en ‘School uit de klas’ terwijl bij het klikken toch gelinkt wordt naartelkens dezelfde website: nl. ‘School uit de klas’.

Karin Robert
Gemeenteraadslid Groen