Parkeren op fietspaden: tijd voor een plan van aanpak.

16 Februari 2020

Parkeren op fietspaden: tijd voor een plan van aanpak.

Vaak wordt door automobilisten geparkeerd op fietspaden. Soms omdat men snel iets wil in- of uitladen en er in de dichte nabijheid geen vrije parkeerplaats is of er wel één is maar naar de normen van de automobilist ‘te ver’. Soms omdat er schijnbaar parkeergelegenheid is, maar die parkeerstrook te smal blijkt en op die manier de geparkeerde wagen een deel van het fietspad in beslag neemt. Soms ook waar wel voldoende plaats is, maar de wagen verkeerd geparkeerd wordt en zo de zijflank op het fietspad staat, of de neus of het achterstuk van de wagen tot over het fietspad uitsteekt.

In Brugge zijn vooral de invalswegen in dit bedje ziek: Gistelsesteenweg, Maalsesteenweg, Moerkerksesteenweg, Astridlaan… maar ook bijvoorbeeld de Daverlostraat, … en er zullen er nog wel zijn.

De facebookpagina “Wij willen een veilige Astridlaan!”, een openbare groep voor iedereen toegankelijk, telt legio voorbeelden en foto’s voor wie niet weet waarover het gaat en/of (onterecht) denkt dat het maar ‘af en toe’ gebeurt of ‘allemaal zo erg niet is’.

De facebookgroep werd aangemaakt net omdat het erg is, omdat het blijvend is, omdat het gevaarlijk is, en omdat er van uit het stadsbestuur / politie niet, of in elk geval onvoldoende, wordt opgetreden.

Eerder klaagde ook ik het parkeren op fietspaden reeds aan door middel van een schriftelijke vraag; alsook in de verkeerscommissie. We zijn x aantal jaren verder en het gebeurt nog steeds….

En dit vertaalt zich ook in de houding van degene die zijn/haar wagen parkeert op het fietspad.

Het antwoord dat mij maandagavond 10/02 te beurt viel toen ik een automobilist er op attent maakte dat hij zich op het fietspad had geparkeerd, inspireerde mij tot huidige interpellatie.

 “Je kan toch nog passeren. Je gaat toch niet neuten zeker. Hahahahaha.” was het antwoord dat ik te horen kreeg van hij die zich met de wagen tot op de helft van het fietspad parkeerde.

Ik had inderdaad nog de andere helft van het al smalle fietspad op de Astridlaan over. Ik kon inderdaad nog net passeren. Maar ik ga wél neuten.

En ik roep het stadsbestuur op om ook te neuten. Met de ‘t’ voor alle duidelijkheid, de ‘t’ van “’t doet er wél toe!”.

Als we toelaten dat dit de houding is die automobilisten aannemen ten overstaan van andere weggebruikers en ten overstaan van de wegcode, dan zullen er nog velen de fiets laten staan omdat het te gevaarlijk is in Brugge om veilig te fietsen.

Wil Brugge dus werk maken van én een fietsstad, én een gezonde omgeving, én verkeersveiligheid dan zal ze een tandje bijsteken wat handhaving betreft. Tijd dus om wél te neuten!

Vraag: wat zal het stadsbestuur concreet doen en ondernemen om het parkeren op fietspaden aan te pakken?

Charlotte Storme