Openbaar sanitair in Brugge en zijn deelgemeenten in coronatijden

22 November 2020

Openbaar sanitair in Brugge en zijn deelgemeenten in coronatijden

Proper openbaar sanitair is al jaren een vraag die regelmatig boven komt. Door het sluiten van de horeca in deze pandemie is de vraag naar propere openbare toiletten meer dan ooit een hot item. Voor elke Bruggeling, student, toerist, shopper een elementaire zaak en voor mensen met een bepaalde medische reden een pure noodzaak.

Ik stelde hier de afgelopen maanden al een aantal schriftelijke vragen over. Op mijn laatste vraag kreeg ik onder meer het antwoord dat de openbare toiletten in het badengebouw in Zeebrugge open bleven tot 11 november, daarna zou dit geëvalueerd worden. In Zeebrugge wordt ondertussen nog steeds gewandeld. Ik kreeg al melding dat er veel toiletpapier in de duinen gevonden wordt, dit kan niet de bedoeling zijn, hiervoor krijg je normaliter een gasboete. In de gemeenteraad vraag ik om minstens 1 openbaar toilet in het badengebouw open te houden tijdens deze pandemie.

Met de organisatie van Wintergloed gaan we ongetwijfeld veel wandelaars naar onze binnenstad aantrekken. Het is evidente dat er voldoende sanitair moet voorzien worden op het traject van Wintergloed en de openingsuren hiervan moet voldoende uitgebreid zijn

Tenslotte vraag ik dat het openbaar sanitair in Brugge en onze deelgemeenten duidelijk aangeduid wordt tijdens deze pandemie en dat de toiletten proper gehouden worden. De website https://www.brugge.be/publieksanitair) en de app ‘Hoge Nood’ (https://www.hogenood.nu/index.php) zijn hier zeker een goed hulpmiddel bij, maar de openbare toiletten kunnen momenteel niet goed genoeg aangeduid worden, ook voor de eenzame toerist en shopper met een take away koffie.

Andries Neirynck
Gemeenteraadslid