Maak een prioriteit van veilige fietspaden in Zwankendamme en Lissewege

08 November 2020

Maak een prioriteit van veilige fietspaden in Zwankendamme en Lissewege

De Vlaamse Regering wil via openbare werken onze door corona geplaagde economie een duwtje in de rug geven. Niet alleen de cultuurbezoeker, maar ook de fietser mag dankzij corona uitkijken naar comfortabeler infrastructuur.

Groen vroeg via Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout aan minister Lydia Peeters (Open VLD) om aandacht voor de fietsontsluiting van Zwankendamme. Deze dorpskern zit ingesloten tussen de haven en de expresweg. Het Vlaams Gewest plant samen met stad Brugge en de provincie in deze omgeving een heuse fietssnelweg, die Brugge met Zeebrugge zal verbinden en nabij Zwankendamme opsplitst in 2 “tangenten”, eentje oostwaarts richting Zeebrugge-dorp en een ander westwaarts naar Zeebruge-Strand.

Jeremie Vaneeckhout vroeg minister Peeters in welke mate de fietstunnel die ontworpen werd voor het Hollands Complex op de expresweg opgenomen kan worden in de relance maatregelen. Dat project voorziet een brug met afritten naar de expresweg, bedoeld als beveiliging van de aansluiting van Zwankendamme en de aansluitende bedrijvenzone. De plannen daarvoor liggen al klaar sinds de tijd dat Hilde Crevits als bevoegd minister van een veilige expresweg een regionale prioriteit maakte.

Minister Peeters wijst er op dat het Hollands complex niet beslist zou zijn. Ze plant verkeerstellingen om te  zien of deze investering wel nodig is nu de A11 er ligt. Johan Mistiaen en Andries Neirynck (Groen) helpen de minister graag een handje met eigen observaties: tussen de 200 en de 400 vrachtwagens per richting passeren per uur de expresweg in Lissewege en Zwankendamme. Op vergelijkbare momenten rijden aan de A11 in Dudzele (afrit Brugge Zeehaven) 41 vrachtwagens de snelweg op en af. Mistiaen: “Het is een ontstellend cijfer dat duidelijk aangeeft dat investeringen in verkeersveiligheid op de expresweg in Zwankendamme en Lissewege meer dan ooit nuttig en nodig zijn.”

Voor Zwankendamme verschuilt de minister zich vandaag achter het lopende studiewerk voor de fietssnelweg, studiewerk waar stad Brugge het voortouw in genomen heeft. Het lijkt er op dat stad Brugge zichzelf hiermee een tweede maal in de voet schiet. De minister geeft immers ook aan dat de doortocht Lissewege niet meer als prioritair wordt bepleit door het stadsbestuur. Neirynck: “Het enthousiasme van onze stad om via studiewerk de fietssnelweg Lissewege – Zeebrugge te versnellen keert zich tegen ons. Vlaanderen misbruikt dit nu als argument om op korte termijn even helemaal niets te doen. De expresweg in Sint-Andries en Sint-Michiels werd terecht stevig heringericht, maar ook de gebruikers en bewoners van het noordelijke deel van onze stad hebben recht op veiligheid en leefbaarheid.

Groen-volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout: “Wij steunen het idee om met relance-middelen de economie te ondersteunen via investeringen in duurzame mobiliteit. In het noorden van Brugge liggen een paar mooie opportuniteiten die nu kunnen gegrepen worden. Een fietstunnel onder de expresweg in Zwankendamme is zo een binnenkopper.

Johan Mistiaen en Andries Neyrinck