Lessen overtoerisme te trekken uit niet-selectie Culturele Hoofdstad 2030
15 December 2024
De niet-selectie van Brugge als Europese Culturele Hoofdstad 2030 wijst volgens de jury voor de Culturele Hoofdstadop pijnpunten zoals een zwakke link tussen het thema en Brugges identiteit, en het gebrek aan plannen tegen overtoerisme. Groen Brugge benadrukt het belang om deze kritiek om te zetten in actie binnen cultuur- en toerismebeleid.
De teleurstelling over de niet-selectie van Brugge als Europese Culturele Hoofdstad 2030 blijft hangen. Het stadsbestuur zoekt de oorzaken in politieke motieven en twijfels over de noodzaak van extra toerisme. Het evaluatierapport van de jury vertelt echter een ander verhaal: het wijst op een gebrek aan samenhang tussen het thema en Brugges identiteit en een zwakke aanpak van overtoerisme. Groen Brugge roept het stadsbestuur op om niet te blijven steken in teleurstelling, maar deze feedback te gebruiken om duurzame verbeteringen te realiseren in cultuur- en toerismebeleid.
Volgens Groen Brugge bevatte de kandidatuur waardevolle initiatieven, zoals The Art of Conversation. Dit project liet zien hoe cultuur niet alleen gericht kan zijn op toeristen, maar ook op de Bruggelingen zelf, door inclusieve participatie en samenwerking tussen verschillende culturele actoren. Grote instellingen zoals het Concertgebouw en De Republiek werkten samen met grassroots-initiatieven zoals De Tank en Taranta.
“De jury benadrukt dat deze inzichten een waardevolle basis vormen voor een verrijking van het lokale cultuurbeleid. Maar alleen als deze lessen goed worden ingebed in de strategie van de stad.” Groen Brugge vraagt daarom hoe het stadsbestuur deze samenwerkingen zal verankeren in een breed en inclusief cultuurbeleid dat alle Bruggelingen bereikt.
Een van de meest pijnlijke vaststellingen uit het evaluatierapport betreft de gebrekkige aanpak van overtoerisme. De jury merkt op dat het bidbook van Brugge slechts summier ingaat op dit probleem en geen diepgaande strategie biedt, ondanks de druk van jaarlijks 8 miljoen bezoekers.
“Het stadsbestuur zit al jaren in ontkenning over overtoerisme. Ze blijven spreken over ‘niet meer maar beter toerisme’, maar in de praktijk werd de afgelopen jaren vooral ingezet op groei en massatoerisme. Dit juryrapport moet een wake-upcall zijn.”, aldus gemeenteraadslid Eva Vanhoorne.
Groen Brugge pleit voor een fundamentele koerswijziging: stop de focus op kwantitatieve groei en zet in op kwaliteit, duurzaamheid en diversiteit. Ontwikkel een concrete strategie die de leefbaarheid van de stad beschermt. Ga in échte dialoog met Bruggelingen en neem hun zorgen en voorstellen serieus.
Groen Brugge heeft alvast concrete maatregelen en voorstellen uitgewerkt voor een toekomstgericht toerismebeleid. “We staan klaar om constructief bij te dragen aan een koerswijziging. Als deze legislatuur de moed niet toont om in te grijpen, zal Brugge veel meer verliezen dan alleen de titel van Culturele Hoofdstad. Haar leefbaarheid, eigenheid en toekomst staan op het spel.”
Met deze oproep roept Groen Brugge het stadsbestuur op om het evaluatierapport niet te negeren, maar te gebruiken als basis voor duurzame beleidskeuzes die de stad ten goede komen – niet alleen voor de toeristen, maar vooral voor de Bruggelingen zelf.
Eva Vanhoorne
Gemeenteraadslid