Impact Airbnb op betaalbaar wonen
23 Februari 2025

Het stadsbestuur heeft aangekondigd strenger op te treden tegen niet-vergunde vakantiewoningen, maar volgens Groen-gemeenteraadslid Eva Vanhoorne is dat onvoldoende.
De impact van toeristische verhuur op de woningmarkt dreigt veel groter te zijn dan verwacht en vormt een ernstige bedreiging voor betaalbaar wonen in Brugge. Tijdens de gemeenteraad vraagt ze het stadsbestuur naar concrete cijfers en bijkomende maatregelen.
"Betaalbaar wonen in Brugge wordt steeds moeilijker, en de groei van Airbnb en andere toeristische verhuurplatformen maakt het probleem alleen maar erger," stelt Vanhoorne. Onrustwekkende cijfers van Airbtics tonen aan dat er in Brugge vorig jaar 1.755 Airbnb’s actief waren, die gemiddeld 277 nachten per jaar verhuurd werden, aan 125 euro per nacht. "Dat betekent dat een verhuurder via Airbnb jaarlijks 34.000 euro verdient, bijna drie keer zoveel als wat een eigenaar zou krijgen via reguliere huur. Geen wonder dus dat steeds meer woningen naar de toeristische markt verdwijnen. Dat zijn huurhuizen waarin u en ik zouden kunnen wonen, maar die door de hoge winsten uit verhuur via Airbnb van de markt worden gehaald."
In andere steden is de impact van Airbnb al grondig onderzocht. In Brussel bijvoorbeeld is gebleken dat naar schatting 5.000 huurwoningen verdwenen zijn door toeristische verhuur. Daarnaast wordt de markt er steeds meer gedomineerd door professionele investeerders, die bijna de helft van de Airbnb’s in handen hebben. In buurten met veel Airbnb’s stegen de huurprijzen daardoor met 32% tot 40%. "Heeft Brugge gelijkaardige cijfers?" vraagt Vanhoorne. "Weten we hoeveel huurwoningen hier zijn verdwenen door Airbnb? En waar deze verhuur zich vooral concentreert? Is dat voornamelijk in de binnenstad, of ook in de deelgemeenten, waar mensen nu noodgedwongen naartoe verhuizen omdat het centrum al onbetaalbaar is?"
Sommige steden nemen inmiddels drastische maatregelen. Barcelona heeft beslist om tegen 2028 alle vergunningen voor toeristische appartementen in te trekken. "Een drastische maatregel, maar niet onlogisch als je weet dat de huurprijzen er in tien jaar tijd met 68% zijn gestegen," zegt Vanhoorne.
Ze roept het stadsbestuur van Brugge op om verder te gaan dan enkel strengere controles en een vergunningplicht. "Andere steden nemen veel verdergaande maatregelen om betaalbaar wonen te beschermen. Een beperking van het aantal vakantiewoningen per wijk en een verbod op nieuwe toeristische verhuur in bepaalde buurten zijn voorbeelden die Brugge zou kunnen overwegen. In Amsterdam en andere steden geldt een maximale verhuurperiode per jaar, waardoor woningen minder lucratief worden voor de toeristische markt. In de VS is bovendien gebleken dat de ‘One Host, One Home’-regel, waarbij een verhuurder slechts één woning via Airbnb mag aanbieden, de invloed van grote spelers aanzienlijk beperkt."
Tot slot benadrukt ze dat beleid verder moet gaan dan crisisbeheer. "Een vergunning aanvragen lost het probleem van betaalbaar wonen niet op. Als Brugge haar inwoners écht wil beschermen, moet er een duidelijke visie komen met een doordacht langetermijnbeleid," besluit Vanhoorne.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Vanhoorne, gemeenteraadslid voor Groen in Brugge, [email protected] of telefonisch via 0478 54 88 34