Prijsverhoging voor volwassenenonderwijs: 'hobby-opleidingen' — Wat doet Brugge?

25 Mei 2025

Prijsverhoging voor volwassenenonderwijs: 'hobby-opleidingen' — Wat doet Brugge?

Onderwijs is een brede vorming van de mens en dient niet louter als instrument voor economische inzetbaarheid. We moeten oppassen voor ‘utilitair onderwijs’, dat vooral inspeelt op economische noden en arbeidsmarktrelevantie, ten koste van algemene vorming, cultuur en kritisch denken

Vrijdag 23 mei '25 raakte via VRT NWS bekend (1) dat de Vlaamse Regering vanaf september 2025 het inschrijvingsgeld voor zogenaamde ‘hobby-opleidingen’ in het volwassenenonderwijs sterk zal verhogen — in sommige gevallen zelfs meer dan verdubbelen. Het gaat daarbij om cursussen zoals taalonderwijs, koken, fotografie, ICT, enzovoort. Opleidingen die niet rechtstreeks tot een knelpuntberoep leiden, worden dus financieel zwaarder belast. Volgens minister Zuhal Demir is dit ‘eerlijk tegenover de belastingbetaler’. Tegelijk worden opleidingen die leiden naar knelpuntberoepen, goedkoper of zelfs gratis voor bepaalde doelgroepen.

In Brugge betekent dit concreet dat het inschrijvingsgeld voor richtingen aan onder meer het SNT Volwassenenonderwijs — die net inzetten op culturele verruiming, maatschappelijke betrokkenheid, en persoonlijke ontwikkeling — drastisch zal stijgen. Het volwassenenonderwijs speelt nochtans een cruciale rol in het versterken van zelfredzaamheid, het bevorderen van sociale cohesie en het activeren van mensen op een manier die breder gaat dan enkel werk.
Ik verwijs ook naar de nieuwsbrief van SNT,verstuurd op zaterdag 17 mei '25, waarin staat te lezen :

Let op: het inschrijvingsgeld is onder voorbehoud. Een beslissing van de Vlaamse Regering kan mogelijk leiden tot een aanzienlijke prijsstijging. Van zodra we hier meer nieuws over hebben, brengen we jullie uiteraard op de hoogte via een extra nieuwsbrief.

Deze situatie roept ernstige bezorgdheden op. De maatschappelijke rol van het volwassenenonderwijs als ruimte voor ontmoeting, ontplooiing en burgerschapsvorming komt zo onder druk te staan. De verhoging van het inschrijvingsgeld voor niet-beroepsgerichte opleidingen is inmiddels goedgekeurd en dit met steun van zowel Vooruit en CD&V.

 Gelet op bovenstaande ontwikkelingen en hun potentiële impact op het Brugse vormingslandschap, stel ik het stadsbestuur volgende vragen:

  1. Hoe reageert het stadsbestuur op het feit dat de algemene prijsverhoging voor niet-beroepsgerichte opleidingen een feit is?
  2. Keuren de lokale Brugse afdelingen van Vooruit en CD&V deze prijsverhoging voor niet-beroepsgerichte opleidingen zomaar mee  goed? 
  3. Zal het stadsbestuur zijn stem laten horen bij de impact van de prijsverhoging voor niet-beroepsgerichte opleidingen op Brugse instellingen zoals het SNT en hierover een duidelijk standpunt innemen?
  4. Welke concrete maatregelen neemt of overweegt het stadsbestuur om de toegankelijkheid van niet-beroepsgerichte vorming te garanderen, vooral voor kwetsbare groepen zoals mensen met een beperkt inkomen, lage scholingsgraad of beperkte digitale vaardigheden?

Ik hoop dat het stadsbestuur mijn bezorgdheden ernstig neemt, en zich mee inzet om het volwassenenonderwijs in onze stad een toekomst te geven die sociaal, breed en inclusief blijft.

(1) Zie https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/05/23/opleidingen-volwassenenonderwijs-duurder-goedkoper-demir-gennez/

Karin Robert
Gemeenteraadslid