Kunnen zijn wie je bent
19 December 2021
Kinder- en jeugdpsychologen en -psychiaters, maar ook heel wat ouders maken zich terecht zorgen over het mentaal welzijn van onze jongeren in deze coronacrisis. Er was begin oktober ook het UNICEF rapport ‘State of the World’s Children’ over de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Daarin waarschuwt UNICEF dat kinderen en jongeren de impact van COVID – 19 op hun geestelijke gezondheid en welzijn nog jaren zullen voelen. Het mentale welzijn van onze kinderen en jongeren moet dus een aandachtspunt blijven. Zeker nu alles wéér ‘gedeeltelijk’ online moet, georganiseerde activiteiten binnen van een club of vereniging verboden zijn muv sportieve activiteiten zonder publiek, meerdaagse activiteiten zoals kampen niet meer mogen worden georganiseerd,….
In dit kader heb ik enkele vragen en suggesties:
- Welke extra initiatieven kan, zal stad Brugge nemen of neemt stad Brugge nu al om het mentaal welzijn van onze jongeren te verbeteren? Rekening houdende met de ellenlange wachtlijsten en cliëntenstops bij pschologen en psychiaters….
- Wat is de stand van zaken nu ivm de mentale gezondheid van onze Brugse jongeren? Hebt u daar zicht op? Hoe hebt u daar zicht op?
- Enkele voorbeelden die kunnen worden meegenomen of misschien reeds hier in aangepaste vorm in Brugge ook al actief zijn? :
- App Appwel, via Hogeschool PXL Hasselt, om via vragenlijst het welbevinden af te toetsen van leerlingen, jongeren.
- Smileycampagne in Wingene die blijvend kinderen en jongeren sensibiliseert en informeert op een laagdrempelige manier over het bestaan van de hulporganisaties en deze hulp bespreekbaar maakt.
- Informatiebeurs, tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ in Almere Nederland toont jongeren dat het heel normaal is om over depressiviteit te praten adhv concrete portretten van jongeren die getuigen over hun depressie en wat hun omgeving hierin positief kan betekenen.
- Kan Stad Brugge meer werk maken van ‘Brugge draait om mensen’ en zo meer inzetten op welbevinden en het omgaan met elkaar? Dit eerder als preventief initiatief
Karin Robert
Gemeenteraadslid