Herbruikbare bekers voor het Jan Breydelstadion en ruime omgeving op Sint-Andries

04 September 2023

Herbruikbare bekers voor het Jan Breydelstadion en ruime omgeving op Sint-Andries

Deze zomer werd met succes op het Cactusfestival met herbruikbare bekers uitgepakt. Ook in Feest in ’t Park, de Bavik dagen, De Verloren Hoek feesten en Benenwerk was dit het geval.

Dit is logisch en het is ook aanbevolen door de hogere overheid dat dit gerealiseerd moet worden.

Raadslid Andries Neirynck vroeg al enkel jaren om dit ook te realiseren samen met Club Brugge, Cercle Brugge en de plaatselijke horeca van Sint-Andries bij voetbalmatchen.

Uit het antwoord op een schriftelijke vraag blijkt dat Club en Cercle sedert dit nieuwe voetbalseizoen aan de slag gegaan zijn met herbruikbare bekers en voldoen ze aan de nieuwe reglementering.

Bovendien werd navraag gedaan bij de OVAM m.b.t. de plaatselijke horeca rond het Jan Breydelstadion. Indien er buitentogen geplaatst worden, vallen zij volgens de OVAM ook onder de nieuwe wetgeving en moeten zij ook voldoen aan deze verplichtingen. Aangezien de voetbalclubs volgens Vlarem klasse 1 bedrijven zijn, is departement omgeving de bevoegde overheid voor de handhaving van het ‘evenement’.

Uit navraag blijkt dat de horecazaken op de Platse zich momenteel zelf aan het organiseren zijn om zo snel als mogelijk de overstap te maken naar herbruikbare bekers.

Raadslid Andries Neirynck is verheugd met deze milieuvriendelijke realisatie: ”Een hele stap vooruit, nu nog statiegeld invoeren op blikjes en plastieken flesjes, waardoor het op Sint-Andries al een stuk properder wordt bij voetbalmatchen.”

Andries Neirynck
Gemeenteraadslid