Heraanleg Buiten Boeverievest niet fietsvriendelijk

20 Juli 2020

Heraanleg Buiten Boeverievest niet fietsvriendelijk

In de loop van volgend jaar voorziet Stad Brugge in de heraanleg van de Buiten Boeverievest. De wegbedekking daar bestaat er nu voornamelijk uit kasseien. En daar komt geen verandering in met de heraanleg. Een gemiste kans volgens Groen-raadslid Janos Braem. Hij wil dat een deel van de kasseistrook wordt omgezet in een fietspad. 

“De Buiten Boeverievest vormt een prachtige verbinding tussen het station en de Smedenpoort, maar blijft een aanslag op je fiets. Het is er allesbehalve aangenaam om er met je stalen ros te rijden. De Stad kan voor meer fietscomfort zorgen door een deel van de kasseistrook om te zetten in een fietspad in asfalt, zoals dit in de Polderstraat in Sint-Kruis al het geval is. Jammer genoeg wordt dit niet voorzien in de heraanleg”, zegt Braem.

Daarnaast is de Stad bezig met een studie om een grote fietsring aan te leggen rond de stad. Braem: “Een mooie ambitieuze doelstelling die Groen Brugge zeker toejuicht. Maar dat plan is nog niet af, we wachten nog op de conclusies. De Buiten Boeverievest nu snel zonder fietsplan heraanleggen en tegelijkertijd geen kasseivrije strook voorzien getuigt van weinig langetermijnbeleid. Als we ons fietsimago echt serieus willen nemen, moeten we hier dringend actie ondernemen”.

Dat de auto koning blijft, getuigt ook de heraanleg van het speelplein. “De keuze die er moet gemaakt worden in de bewonersbevraging is niet hoeveel parkeerplaatsen er mogen komen, maar hoe we die rond het speelplein zullen oriënteren. Is dit de nieuwe ommezwaai die de stad wil maken? Het wordt tijd dat we parkeren en groene rustoases scheiden van elkaar”, vervolgt het gemeenteraadslid.

“Dit is een jammere zaak voor het fietsbeleid van de stad. Onlangs verscheen het fietsrapport voor Brugge, waar we op fietsvlak nog steeds in de middenmoot zitten. Brugge is nog geen fietsstad. “Ouderen kunnen hier veilig fietsen”, “kinderen kunnen veilig naar school fietsen”, “ik kan hier comfortabel fietsen” zijn allemaal stellingen waar we maar net geslaagd waren”, besluit Braem.