Groen wil minder cruisetoeristen. “We moeten inzetten op duurzaam toerisme”

25 Juni 2023

Groen wil minder cruisetoeristen. “We moeten inzetten op duurzaam toerisme”

Op de gemeenteraad zullen Karin Robert en Raf Reuse (beiden Groen) de studie van Toerisme Vlaanderen naar het cruisetoerisme in Brugge voorleggen aan het stadsbestuur

Daaruit blijkt dat dit heel weinig economische meerwaarde, maar wel veel vervuiling met zich meebrengt. Ze pleiten dan ook voor verdere beperkingen op het aantal cruiseschepen in de haven van Zeebrugge.

Een nieuw onderzoek naar cruisetoerisme door Toerisme Vlaanderen komt tot de conclusie dat grote cruiseschepen uitnodigen in Vlaamse havensteden geen goed idee is. Economisch brengt het weinig op en het heeft een negatieve impact op de luchtkwaliteit. In Zeebrugge stoten 51 aangemeerde cruiseschepen 7x meer schadelijke zwaveloxiden uit dan alle 57.000 personenwagens die in Brugge zijn ingeschreven, stond te lezen in De Standaard. De gezondheid van onze inwoners lijdt dus onder het cruisetoerisme. Daarnaast is er bij de Bruggelingen nauwelijks draagvlak. Maar liefst 57% wil minder cruisetoerisme in de binnenstad.

Op basis van deze studie pleit Groen dan ook voor verdere beperkingen op het aantal cruiseschepen in de haven van Zeebrugge. “Het vorige stadsbestuur van Vooruit en cd&v rolde de rode loper uit voor cruiseschepen zonder stil te staan bij de impact op de stad. Men had meer oog voor de cruisemaatschappijen dan voor de gezondheid van de Zeebruggenaars en de leefbaarheid van de binnenstad”, zegt fractieleider Raf Reuse. “Momenteel mogen er maximaal twee cruiseschepen per dag aanleggen in de haven van Zeebrugge. Dat is nog steeds te veel. Er moeten verdere beperkingen komen, in samenspraak met de andere havens in onze omgeving”.

 

Met de keuze voor minder cruiseschepen kan Brugge inzetten op duurzaam toerisme, vindt Groen-raadslid Karin Robert: “De tijd nemen om een nieuwe plek te leren kennen. Je laten onderdompelen in de geschiedenis, cultuur en gastronomie. De verbinding met de inwoners zoeken. Dat is het reizen van de toekomst. Verblijfs- en congrestoerisme passen perfect in dit plaatje. Daar moeten we als stad op focussen.”

Raf Reuse en Karin Robert
Gemeenteraadsleden