Groen ruimt zwerfvuil in Brugge om statiegeld op agenda te zetten

19 Mei 2021

Groen ruimt zwerfvuil in Brugge om statiegeld op agenda te zetten

Op woensdag 19 mei ging Groen Brugge zwerfafval opruimen op het Kerkebeekpad in Sint-Michiels. Dat gebeurt in het kader van een campagne over heel Vlaanderen, onder de noemer #DeGroteOpkuis. Groen wil zo de invoering van statiegeld in Vlaanderen opnieuw op de politieke agenda brengen.

40% minder zwerfvuil

Uit onderzoek door OVAM blijkt dat statiegeld op blikjes en plastic flessen effectief meer vuiligheid voorkomt. ‘Eenmalige drankverpakkingen maken tot 40 procent van het zwerfvuilvolume uit. Voeren we statiegeld in? Dan zeggen de studies ons dat het volume zou dalen tot 40 procent. Zo goed als ál die verpakkingen, dus. En zo zouden we tussen de 20 tot 40 miljoen euro aan opruimkosten besparen,’ licht gemeenteraadslid Karin Robert toe.

Daarnaast wijst fractieleider Raf Reuse op een ander pluspunt van statiegeld. ‘Een ander voordeel is dat statiegeld op wegwerpverpakkingen milieuvriendelijkere blikjes en –flessen in de hand werkt. Je krijgt afvalstromen die zuiverder zijn waardoor blikjes en flesjes volledig gemaakt kunnen worden uit recyclagemateriaal.’

Raf Reuse,
Gemeenteraadslid