Groen doopte vandaag Valentijn om tot Valentrein

14 Februari 2019

Groen doopte vandaag Valentijn om tot Valentrein

Net als de voorbije jaren doopte Groen vandaag Valentijn om tot Valentrein. Met een ludieke actie wilden we alle pendelaars, die het openbaar vervoer naar hun werk nemen, een hart onder de riem steken. Vanmorgen en vanavond bedankte Groen Brugge alle pendelaars in het station met een speciaal Valentreinkaartje.

"De cijfers van zowel De Lijn als de NMBS zakken naar een dieptepunt,” zegt gemeenteraadslid Janos Braem. "Pendelaars moeten wekelijks meerdere keren vaststellen dat ze niet op tijd op hun werk of school geraken, of dat ze moeten rechtstaan wegens te weinig plaats op de trein. Ook de besparingen en de verhoging van sommige tarieven werken demotiverend. Daarom willen we zij die dat toch dagelijks doen oprecht bedanken en willen we fors investeren in trein, tram en bus. Want een uitgebreid en betaalbaar openbaar vervoer is niet alleen het antwoord op de klimaatopwarming, luchtvervuiling en files, maar ook een oplossing voor stress- en andere gezondheidsproblemen. Met gerichte en verhoogde subsidies zal het openbaar vervoer de voorkeur krijgen op de auto. Samen met forse investeringen in fiets- en wandelpaden de enige juiste weg naar een duurzame toekomst.”
Voor Groen moeten de investeringen in het openbaar vervoer de komende jaren fors de hoogte in. Een uitgebreid, betaalbaar openbaar vervoersnet is cruciaal in de modal shift die nodig is om onze klimaatdoelstellingen te halen. Meer geld voor de NMBS om haltes en loketten die in het verleden werden afgeschaft terug te openen, voor nachttreinen op de belangrijkste assen en voor een hogere frequentie tijdens de spits. Wat De Lijn betreft, willen de Brugse groenen een nieuw bussenplan. Bussen die naar de deelgemeenten rijden, doen dat voortaan via de Ring en niet langer via de binnenstad. Dat zorgt voor meer
leefbaarheid en een kortere reistijd. Het centrum bedienen we door kleine busjes. Voldoende plaatsen om over te stappen zorgen voor vlotte verbindingen.

Groen Brugge toverde vandaag alvast veel glimlachen op de gezichten van zo'n 2000 pendelaars die elke dag het openbaar vervoer nemen met een ludiek Valentreinskaartje. Hopelijk voor veel pendelaars de perfecte manier om de dag positief te beginnen en te eindigen.

"We willen pendelaars op deze Valentrein vooral een positief gevoel geven: ze maken de meest ecologische keuze en met Groen gaan we ervoor zorgen dat dat ook de meest logische keuze wordt." besluit Janos Braem.