Groen Brugge wil regenboogbank in het Minnewaterpark

19 April 2021

Groen Brugge wil regenboogbank in het Minnewaterpark

Leuven, Gent en Brugge riepen vorig jaar in een gezamenlijke brief de Poolse ambassadeur in België op om de LGBT-vrije zones in Polen een halt toe te roepen. De LGBT-vrije zones zijn in strijd met de mensenrechten. De drie steden, allen lid van het internationale Rainbow Cities Network, waren onthutst over deze evolutie.  Steden en gemeenten moeten plekken kunnen zijn waar iedereen zich kan ontplooien en tot zijn recht komt. De realiteit in onze steden vandaag en morgen is er één van diversiteit. Wanneer fundamentele vrijheden en rechten geschonden worden, is het onze plicht om van ons te laten horen.

Onze burgemeester stelde dat Brugge een warme, toegankelijke , holebi- en transgendervriendelijke stad is  en dit ook via acties en stedennetwerk wenst uit te dragen. Brugge heeft een lokaal gedragen regenboogactieplan om zijn optreden kracht bij te zetten. In dat regenboogplan wordt nog steeds verwezen naar een ‘permanent regenboogelement in de stad’ als zichtbaar monument.

Voor de inwoners en bezoekers van onze stad zijn de tot nu toe aangebrachte regenboogzebrapaden aan de ingang van het Zilverpand en op de sportbaan van Sport Vlaanderen te Assebroek bijna ‘onzichtbaar’ ”, stelde gemeenteraadslid Charlotte Storme nog tijdens de laatste gemeenteraad van maart ll.

Een mooie gelegenheid die zich nu aandient in onze stad, met de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie op 17 mei in het verschiet, is het plaatsen van een ‘zichtbare’ regenboogbank in het Minnewaterpark. Dat oppert Groen-gemeenteraadslid Karin Robert: “Stad Brugge wil dit park een grondige opfrissing geven. De krijtlijnen voor de heraanleg worden op de website van onze stad toegelicht. Er wordt ook verwezen naar het plaatsen van nieuwe zitbanken. Waarom zouden we er dan geen bank in de kleuren van de regenboog kunnen zetten? Zo maken we duidelijk dat echt iedereen welkom is in Brugge”.

Evenzeer verwijst raadslid Robert naar de mogelijkheid om samen te werken met een Poolse stad die bewust geen LGBTQ-vrije zone heeft ingericht. “We kunnen elkaar ondersteunen en holebi- en transgendervriendelijke initiatieven uitwisselen”. Poznan bijvoorbeeld nam al vaak openlijk pro-LGBTQ  standpunten in, gaf onlangs een subsidie aan een lokale LGBTQ-vereniging voor de aankoop van een shelter voor LGBTQ-jongeren die nergens meer terecht kunnen, omdat hun ouders hen uit huis hebben gezet.

Karin Robert zal het stadsbestuur hierover interpelleren op de eerstvolgende gemeenteraad.

Karin Robert
Gemeenteraadslid