Groen Brugge roept op tot versterkt drugsbeleid

31 Maart 2025

Groen Brugge roept op tot versterkt drugsbeleid

Het huidige drugsbeleidsplan van Brugge loopt af eind 2025. Recente feiten tonen aan dat druggebruik en -handel een hardnekkig probleem blijven in de stad.

Groen Brugge dringt aan op een ambitieus en daadkrachtig nieuw plan, met meer nadruk op preventie en samenwerking.

Het drugsbeleid in Brugge staat opnieuw ter discussie nu het huidige beleidsplan bijna afloopt. Ons gemeenteraadslid Karin Robert brengt de kwestie ter sprake met een interpellatie in de volgende gemeenteraad en wijst op verschillende zorgwekkende ontwikkelingen.

Urgente signalen

Zes recente feiten benadrukken de noodzaak van een herziening. In de Brugse gevangenis werden meerdere gedetineerden betrapt op drugsbezit, waaronder een 25-jarige man in maart 2024 en een 60-jarige Bruggeling begin 2025. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Brugge verrassend veel ketamine in het rioolwater heeft, vergelijkbaar met Antwerpen-Zuid.

Lachgasgebruik blijft een probleem, ondanks het verbod sinds maart 2024. In heel België veroorzaakten lachgaspatronen vorig jaar 3.614 explosies in afvalverbrandingsovens, met aanzienlijke operationele hinder tot gevolg. Verder stijgt het aantal meldingen van spiking – het onopgemerkt toedienen van verdovende middelen in drankjes – ook in West-Vlaanderen. In Brugge werden zeven gevallen gerapporteerd.

Groen Brugge pleit voor een vernieuwd beleid

Gezien deze zorgwekkende trends pleit Groen Brugge voor een ambitieus en daadkrachtig nieuw drugsbeleidsplan. “De strijd tegen drugsgebruik en de daaraan gekoppelde criminaliteit moet een gedeelde verantwoordelijkheid blijven,” stelt Karin. Groen Brugge benadrukt dat naast handhaving ook preventie, hulpverlening en multidisciplinaire samenwerking centraal moeten staan.

Concreet vraagt Groen Brugge om een snelle en transparante evaluatie van het huidige beleid. Welke doelstellingen werden behaald, waar zijn de knelpunten en hoe worden deze inzichten meegenomen in het nieuwe plan voor 2025-2030? Daarnaast wil de partij duidelijkheid over de samenwerking tussen stad, politie, justitie, gezondheidsdiensten en onderwijs.

Specifieke aandachtspunten

Karin roept het stadsbestuur op om specifiek in te zetten op de problematiek rond ketamine, lachgas en spiking. Hoe verklaart het bestuur de hoge aanwezigheid van ketamine in het rioolwater? Welke maatregelen worden genomen om ketaminegebruik en lachgas effectief te monitoren en terug te dringen? Ook vraagt Groen Brugge of er extra controle komt op afvalverwerking en of er recent nog meldingen van spiking waren in Brugge.

Betrokkenheid van burgers en organisaties

Tot slot pleit Groen Brugge voor meer betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties bij het drugsbeleid. Zijn er plannen voor extra sensibiliseringscampagnes en preventieve acties? Karin wijst erop dat het cruciaal is dat het beleid breed gedragen wordt en dat er wordt ingezet op educatie en bewustwording.

Karin Robert,
Gemeenteraadslid