Gebiedscoördinator voor Zeebrugge

29 Juni 2020

Gebiedscoördinator voor Zeebrugge

Groen Stad Brugge, de haven en het Vlaams Gewest stellen samen een gebiedscoördinator voor Zeebrugge aan. Bravo! Aandacht voor Zeebrugge! Dat is een goede zaak, op voorwaarde dat deze coördinator ten goede van de Zeebruggenaar mag werken

Wil daarbij absoluut de Brugse revitaliseringsstudie voor Zeebrugge als uitgangspunt nemen. De drie wijken moeten beter met mekaar verbonden worden om de leefbaarheid van onze kustgemeente en haar inwoners te verbeteren.

Als het over de toekomst van Zeebrugge gaat, blijven wij absoluut overtuigd dat de keuze voor de Visart-sluis herbekeken moet worden. Dat is en blijft de allerslechtste keuze en elke Brugse politicus moet dit beseffen. Zelfs nautisch zou Visart niet eens in beeld mogen komen. Alleen was het voor Ben Weyts de goedkoopste optie en meer had hij niet over voor Brugge. Maar de Zeebruggenaren mogen van hun stad en van de Vlaamse Regering meer verwachten dan een plan dat binnen een paar jaar hun gemeenschap doormidden zal snijden.

Intussen wacht Zeebrugge op concrete projecten. Ik noem bij wijze van voorbeeld het plan om het terrein Knapen te saneren en een stadspark te maken. Al jaren een lokale vraag en opgenomen in uw beleidsplan. Maar vandaag wordt dat terrein een randparking. Nieuw uitstel. En een slag in het gezicht van de inwoners van Zeebrugge. Brugge kan maar beter consequent zijn met het eigen beleidsplan.

We hopen dat Zeebruggenaren in de gebiedscoördinator een bondgenoot vinden voor hun dagelijkse bezorgdheden. Maar sta me toe zeer bezorgd te blijven. Als Vlaanderen het grootste deel van de kosten betaalt, zal de regie niet lang in Brugse handen blijven. We zijn er nochtans van overtuigd dat er bij onze stadsdiensten genoeg in-house expertise en terreinkennis aanwezig is om deze coördinerende rol onmiddellijk op te nemen en stevig in Brugse handen te houden.

Andries Neirynck
Gemeenteraadslid