Een vertelboom in Brugge.Waar taal en kunst elkaar raken

26 Februari 2023

Een vertelboom in Brugge.Waar taal en kunst elkaar raken

De talenkennis van Vlaamse jongeren gaat erop achteruit. Universiteitsproffen trekken aan de alarmbel. Het tij kan worden gekeerd, maar dat vergt een hele pak maatregelen. Een mondige burger moet in de 21ste eeuw zich goed kunnen uitdrukken in minstens zijn of haar moedertaal en daarbij eventueel vers

Taal biedt ook een economisch toegangsticket. chillende vreemde talen, maar dat lukt enkel met het stevige fundament van taalinzicht. In bijna elke functie kan wie voldoende taalvaardig is, een meerwaarde betekenen voor een organisatie.

Leerkrachten verzetten  al gigantisch veel werk. Maar er is meer nodig. Ook buiten het onderwijs. Maatschappelijke sensibilisering is minstens even belangrijk, een opdracht voor onze overheden, ook voor een lokaal bestuur. 

Daarnaast zijn cultuureducatie en kunst extra mogelijkheden om de eigenheid uit te drukken.  Combineren we taal, literatuur en kunst dan kunnen we nog meer mensen bereiken, triggeren en motiveren om taal te ontwikkelen.

Net dat is het doel van mijn voorstel.

In Antwerpen zag ik in de nabijheid van de stadsschouwburg en het Rubenshuis, daar waar taal en kunst elkaar raken, een vertelboom op een witte muur. (Beschrijving van de muur volgt mondeling. Zie foto hieronder.) 

  • Straks is het de eerste keer ‘Vlaanderen leest dag’ op zondag 23 april ’23.  Iedereen zal op deze dag opgeroepen worden door de Vlaamse regering om mee te vieren, te lezen én lezen zichtbaar te maken.  Passend hierbij is mijn vraag om ook in Brugge een vertelboom waar takken, stam, wortels zinnen uit verhalen dragen en gedichten  van eigen auteurs en dichters te realiseren.  Een aantal plaatsen als suggestie en mogelijkheid:de muur aan het Joris Dumeryplein, Boeveriewijk
  • de muren van de Kartuizerkerk, Langestraat
  • de muur aan het Volkskundemuseum
  • een grote, vrije muur in de Vuldersstraat
  • vooraan het concertgebouw, links van de ingang naar de ondergrondse parking.
  • de watertoren aan de Gentpoortvest

Ik weet dat al heel wat initiatieven worden genomen in onze stad in verband met lezen maar het is onze taak als lokaal bestuur om blijvend taal te stimuleren én eigen talig talent te waarderen en te tonen.

Karin Robert,
Gemeenteraadslid