Brugge moet dringend werk maken van toegankelijke voetpaden
25 Mei 2025

“Wat voor de ene een kleine omweg is, vormt voor de ander een onneembare hindernis.” Groen-gemeenteraadslid Karin Robert roept het stadsbestuur op om actie te ondernemen voor toegankelijke voetpaden en duidelijk fietsbeleid.
Tijdens de gemeenteraad van maandag 26 mei vraagt Karin Robert, gemeenteraadslid voor Groen Brugge, dringend aandacht voor de ontoegankelijkheid van veel voetpaden en de hinder van foutgeparkeerde fietsen. Ze spreekt namens talloze inwoners, ouderenverenigingen en belangenorganisaties voor mensen met een beperking.
“Hoewel de stad inspanningen levert voor een duurzamer openbaar domein, blijven voetpaden vaak een obstakelparcours,” zegt Karin. “Scheefliggende tegels, vuilniszakken, laadpalen en fout gestalde fietsen maken het voetgangers moeilijk – en voor mensen met een rolstoel of rollator zelfs gevaarlijk.”
Karin stelt dat Brugge pas echt inclusief is als iedereen zich veilig en zelfstandig kan verplaatsen. Daarom pleit ze voor vijf concrete acties van het stadsbestuur:
- Toegankelijkheidsaudit van alle voetpaden, met specifieke aandacht voor ouderen en minder mobiele personen. Brugge heeft een voetpadeninventaris, maar geen duidelijke info over de staat ervan. Investeren in voetgangersinfrastructuur moet volgens haar écht prioriteit krijgen in het beleid én het budget.
- Heldere richtlijnen rond fietsparkeren op voetpaden. In 2026 treedt de nieuwe ‘code van de openbare weg’ in werking, waarin fietsen enkel op het voetpad mogen staan als er minstens 1,5 meter doorgang blijft. Groen vraagt een duidelijke en toegankelijke communicatie hierrond.
- Meer fietsenstallingen en fietstrommels op strategische plekken in de stad, om foutparkeren te ontmoedigen en het juiste gebruik te stimuleren.
- Structureel overleg met ouderenverenigingen, mensen met een beperking, mobiliteitsexperts en de Fietsersbond, zodat hun inzichten mee het beleid vormen. Bij heraanleg van straten moet de mobiliteit van voetgangers en kwetsbare weggebruikers als uitgangspunt gelden.
- Toepassing van het STOP-principe in alle mobiliteits- en ruimteprojecten: Stappers eerst, dan Trappers, Openbaar vervoer en ten slotte Personenvervoer.
“Als stad moeten we de publieke ruimte ontwerpen vanuit de meest kwetsbare gebruiker. Alleen dan wordt Brugge écht toegankelijk voor iedereen – jong of oud, te voet, met een kinderwagen of in een rolstoel,” besluit Karin Robert.