Betrek de Bruggelingen bij herinrichting Sint-Janshospitaal

28 Februari 2021

Betrek de Bruggelingen bij herinrichting Sint-Janshospitaal

Op de komende gemeenteraad staat de herinrichting van het Sint-Janshospitaal op de agenda. Een ontwerpteam moet een nieuw concept bedenken voor het museum in de Brugse binnenstad. Bij deze oefening zou het mooi zijn om ook inwoners én vrijwilligers te betrekken, vindt gemeenteraadslid Karin Robert (Groen).

"Inwoners maar ook vrijwilligers die het museum goed kennen, kunnen dan op een online bijeenkomst een bijdrage leveren aan het nieuwe museaal concept. Ook de partners van het museum, ondernemers,… kunnen vooraf hun inbreng geven. Er wordt dan na deze inbreng vanuit de verschillende groepen verder gewerkt aan een totaalvisie. Dit wordt zo een waardevol participatietraject binnen het domein cultuur".

Veel gemeenten hebben jaarlijks meerdere participatietrajecten lopen. Ook Brugge. Er is veel behoefte aan betrokkenheid van inwoners. Dit participatief project zou deuren kunnen openen voor de reeds geïnteresseerde cultuurliefhebber, maar evenzeer voor doelgroepen die moeilijker te bereiken zijn. "Een mooi voorbeeld in dit verband is het Yper Museum te Ieper waar meer dan 11.000 personen meedachten aan de invulling ervan. Het museum opende in juni 2018.  Aan deze opening ging een intensief participatietraject vooraf", besluit Robert.

Karin Robert,
Gemeenteraadslid