Bekendheid ZSG, Roeselare en lokale aanpak seksueel geweld

29 Mei 2022

Bekendheid ZSG, Roeselare en lokale aanpak seksueel geweld

Naar aanleiding van volgend persbericht – datum 1 mei ’22: “De politie en het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, zijn op zoek naar de dader van een aanranding op 26 oktober 2021 in Brugge. Daarbij werd een 18-jarige jongeman meegesleurd tot in het park en aangerand door een man van zo'n 50 à 60 jaar oud. De politie vraagt aan eventuele andere slachtoffers om zich te melden. "Want seksueel geweld en zeker bij jongens is nog altijd een groot taboe", zegt Lien Depoorter, woordvoerster politiezone Brugge. …”

Zie voor verdere info volgende link: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/01/jongen-aangerand-in-minnewaterpark-in-brugge-politie-verspreidt/

  • Graag kreeg ik een update in verband met opsporing van de dader/deze zaak. In zoverre wat mogelijk is om mede te delen.
  • Op 8 maart ‘22 opende in Roeselare, Rumbeke, site AZ Delta, het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) West-Vlaanderen. Slachtoffers van seksueel geweld uit de provincie kunnen dag en nacht in het ZSG terecht voor medische zorg, psychische ondersteuning en sporenonderzoek en kunnen - als ze dat willen - aangifte doen in het centrum. Door de uitbreiding van het aantal Zorgcentra na Seksueel geweld in Vlaanderen wordt een stijging vastgesteld van het aantal slachtoffers dat zijn weg naar een ZSG vindt.

Aan de bekendmaking van dit West-Vlaams ZSG zou zeker de nodige aandacht, ook in Brugge, moeten worden besteed?  Hoe doet stad Brugge dit? 

  • In Mechelen is er een actieplan tegen seksueel geweld in het uitgaansleven. Is dit ook zo in Brugge? Wordt hier werk van gemaakt naar de toekomst toe?
  • Gent heeft een coördinator rond seksueel geweld. Is dit ook zo in Brugge?
  • Hoe maakt de stad Brugge werk van aanpak en zorg slachtoffers Seksueel Geweld?

Karin Robert
Gemeenteraadslid-