Behoud de bomen in de Bloemenwijk!

19 September 2020

Behoud de bomen in de Bloemenwijk!

Groen Brugge nam de laatste weken kennis van de succesvolle actie van het stadsbestuur om bomen te planten in de voortuinen van de Bruggelingen. Het is echter nog veel belangrijker om de bestaande bomen in de Brugse straten te laten staan, tenzij deze echt ziek zijn. Bij de heraanleg van wegen en riolering moet het bestaande bomenbestand behouden blijven. Dit is mogelijk aan de hand van bepaalde technieken en werd in het verleden succesvol toegepast in de Betferkerkelaan en de Koolkerksesteenweg.

We betreuren echter dat bij de heraanleg van de Bloemenwijk in Assebroek niet voor bomenbehoud gekozen wordt. Het stadsbestuur wil daar maar liefst 190 kerngezonde bomen kappen. Er komen slechts 100 bomen in de plaats en die zijn uiteraard niet te vergelijken met de bestaande bomen die daar al ongeveer 28 jaar staan.

Gemeenteraadslid Andries Neirynck: “Bomen zorgen voor gezonde lucht, een aangename omgeving nestmogelijkheden voor vogels en verkoeling op warme dagen. In tijden van ongekende klimaatopwarming is het behoud van bomen dus enorm belangrijk. In augustus kenden we de langste hittegolf in 200 jaar. In september maken we nog eens ongekende temperatuursmaxima mee. De intense regenval eind augustus met de gekende wateroverlast her en der in Brugge was nog eens een signaal dat het met ons klimaat de verkeerde kant uitgaat”.

Om onze boodschap kracht bij te zetten voerden we actie in de Bloemenwijk samen met de buurtbewoners. We bonden groene harten rond de bomen.