Ambitie laadpalen in Brugge moet dringend opgevoerd worden

19 Februari 2022

Ambitie laadpalen in Brugge moet dringend opgevoerd worden

Of hoe de grootste werkgever van de stad een parkeertoren bouwt zonder laadpalen, die binnen 3 jaar verplicht zullen zijn

Er is becijferd dat er in Vlaanderen 107 812 publieke laadpalen nodig zijn. Dit betekent - vertaald naar Brugge, volgens inwonersaantal – 1 963 publieke laadpalen, in het meest optimistische scenario 2.270 publieke laadpalen. Deze aantal zijn te realiseren tegen 2030. Momenteel blijkt uit de schriftelijke vraag van Janos Braem dat er nog maar 138 publieke laadpalen in Brugge zijn.

Ik denk dat het tijd is voor wat ambitie. Salariswagens zijn nu elektrisch, maar om ook particulieren te overtuigen, dient er voldoende oplaadcapaciteit te zijn.

Eerder bleek al dat inwoners met bewonersvergunning bij laadbeurten wel parkeergeld moesten betalen. De burgemeester gaf in de pers aan de boetes kwijt te schelden, maar ondertussen wordt de maatregel wel aan naar Bruggelingen gecommuniceerd in het stadsmagazine.

Recent werd beslist dat alle semi-publieke parkeerterreinen (ziekenhuizen, winkelcentra,..) met minstens 20 parkeerplaatsen vanaf 2025 minstens twee laadpunten moeten voorzien voor elektrische wagens. Maar aan de gloednieuwe parking van AZ Sint-Jan, de grootste werkgever van de stad, is geen enkele laadpaal te bespeuren, dit bleek op navraag van een schriftelijke vraag van Janos Braem over de nieuwe parking. Het AZ beschikt niet over laadinfrastructuur in hun parkeergebouw, bezoekers worden simpelweg doorverwezen naar parking Waggelwater, 500 m verder.

Dat het grootste ziekenhuis van een provinciehoofdstad, tevens de grootste werkgever van de stad niet bezit over laadinfrastructuur is volkomen absurd. Zeker als dan blijkt dat het gloednieuwe gebouw zelfs niet voldoet aan de reglementering die over 3 jaar een feit zal zijn.

Er zou maar 1 iemand naar gevraagd hebben, is het argument dat Janos Braem te horen kreeg, maar een beetje toekomstvisie is bij dergelijke projecten toch het minimum dat je zou verwachten.

Janos Braem
Gemeenteraadslid