De prijs is de richtlijn bij aankoop van CO2-meters, maar stad Brugge hield het liever goedkoop.

26 September 2021

De prijs is de richtlijn bij aankoop van CO2-meters, maar stad Brugge hield het liever goedkoop.

De prijs is de richtlijn bij aankoop van CO2 meters maar stad Brugge hield het liever goedkoop.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts had 24 miljoen extra middelen vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen eind vorig schooljaar. Scholen konden deze extra veiligheidsmiddelen oa gebruiken om CO2-meters te kopen. Minister Weyts heeft alle scholen bij de start van het derde trimester vorig schooljaar aangeschreven om hen hieraan te herinneren. CO2-meters laten toe om de luchtkwaliteit in lokalen snel en eenvoudig te controleren. CO2-meters zijn niet duur in aankoop, werd gezegd door het departement van minister Weyts. 

Daar heeft stad Brugge zich dus goed aan gehouden. Stad Brugge kocht er 125 aan voor ongeveer 40 euro per stuk. Maar een goede CO2 meter kost snel meer dan 100 euro per stuk. De prijs is alvast een goede richtlijn! Zo was ook op het Radio 1 nieuws maandagmorgen 6 september ll te horen. Goede CO2 meters kunnen wél ‘goedkoper’ worden aangekocht maar …

Uit Trends 3/12/20 :  ‘Er zijn veel CO2-meters op de markt. U vindt ze zowel in gespecialiseerde als algemene winkels en online. Toestellen van Chinese makelij kunt u al kopen vanaf enkele tientallen euro's, maar die zijn eigenlijk nutteloos. Een degelijk apparaat kost minstens 150 euro en voor een kwalitatief exemplaar moet u rekenen op 200 à 250 euro. Houd rekening met deze aspecten: de sensor, het meetbereik, de afwijking, de display, de kleurenindicator en het geluid.’

Scholen kunnen, volgens minister Weyts, intekenen op groepsaankopen, die georganiseerd worden door de lokale besturen, door het Lokale Gezondheidsoverleg (LOGO) of door een andere instantie. Via de LOGO’s kunnen CO2-meters ook ontleend worden.

Voor aankoop moeten dus inderdaad degelijke en juiste richtlijnen bestaan. En die bestaan…

In het dossier van onderwijs Vlaanderen ‘Gezonde binnenlucht op school’ staan alvast een aantal technische vereisten waaraan CO2 meters moeten voldoen. Evenzeer is dit nog iets concreter in het dossier ‘Keuze en gebruik van CO2 meters in de context van COVID – 19’ van het departement onderwijs.  En in de week van 6 september ’21 verscheen ook een lijst met degelijke CO2 meters op de website van DOKO, ondersteuning van overheidsopdrachten.

Bij bevraging in 2 Brugse scholen, Sint-Andreasinstituut te Brugge en de Kantelbergschool te Male, Sint-Kruis, werden vorig schooljaar degelijke CO2 aangekocht. CO2 meters die ook op de lijst van DOKO staan. Onze school deed dit op voorstel van LOGO Brugge. Waarom kon stad Brugge dit niet?

Mijn vragen:

  • Voldeden de 125 CO2-meters die stad Brugge aankocht aan de technische vereisten hierboven vermeld?
  • Waarom niet zelf als stadsbestuur ten rade gaan bij LOGO Brugge?
  • Waarom kocht stad Brugge de goedkoopste aan als een algemene richtlijn de prijs is en die is algauw om en bij de 100 euro is per CO2 meter?  (Zie Trends vorig jaar, december ’20)

Karin Robert
Gemeenteraadslid