Deze week stelt Groen Brugge de twee nieuwe kandidaten An Dumon en Christophe Steyaert voor

17 Augustus 2018

Deze week stelt Groen Brugge de twee nieuwe kandidaten An Dumon en Christophe Steyaert voor

Deze week stelt Groen Brugge twee nieuwe kandidaten op haar lijst voor: An Dumon en Christophe Steyaert. “Het zijn alle twee heel erg geëngageerde mensen. Ze zetten zich beiden in om onze afvalberg te doen verminderen”, zegt lijsttrekker Raf Reuse.

Deze week stelt Groen Brugge twee nieuwe kandidaten op haar lijst voor: An Dumon en Christophe Steyaert. “Het zijn alle twee heel erg geëngageerde mensen. Ze zetten zich beiden in om onze afvalberg te doen verminderen”, zegt lijsttrekker Raf Reuse.

An Dumon is 45 jaar en woonachtig te Sint-Michiels. Ze is gehuwd en heeft twee zonen. Ze prijkt op plaats 21 op de lijst. “Tot 2012 werkte ik als psychiatrisch verpleegkundige op de dienst Kinder- en Jeugdpsychiatrie in AZ Sint-Lucas. Sindsdien koos ik om iets met mijn hobby kaarsen gieten te doen. Ik startte een ecologische kaarsenzaak Ecocandle. Daarnaast werk ik als thuisoppas voor zieke kinderen bij Familiehulp”, aldus An.

“In april 2017 startte ik de facebookgroep Leven zonder Afval @Brugge. Het is een vrij positieve en actieve groep waarin tips uitgewisseld worden om afval te vermijden in de eerste plaats, te hergebruiken, te recyclen en zo meer. Vanuit dit sociale netwerk groeiden spontaan ook contacten in real life met gelijkgestemden, wat ik bijzonder aangenaam vind.

Het voorjaar van 2018 begon ik ook als vrijwilliger zwerfvuil te ruimen in mijn buurt. Dit is helaas blijvend nodig en dus ga ik regelmatig op pad.

Verder ben ik als mens ook begaan om dierenwelzijn. De vleesindustrie is bijzonder belastend voor het milieu. Ik eet nog zelden vlees of  vis en tracht ook zuivel te beperken. Thuis heb ik 2 katten en ik ben begaan om de problematiek van zwerfkatten.

Bij Groen wil ik op hetzelfde elan verder. Afval voorkomen is mijn ding. Ik hoop meer lokale handelaars te kunnen sensibiliseren en informeren om verpakking van de klant aan te nemen. Zwerfvuil en peuken op straat moeten dringend aangepakt worden. Ook in de randgemeenten. Op verschillende domeinen: meer vuilbakken, peukentegels, sensibilisering... Ook huisdieren verdienen mijn aandacht. Ze zijn een meerwaarde voor het welzijn van mensen. Een financiële tegemoetkoming bij sterilisatie en castratie van katten helpt de eigenaar zijn verantwoordelijkheid nemen en de kattenpopulatie in te tomen. Op de kinderboerderij zouden boerderijdieren ruimte moeten krijgen om zich passend  volgens hun soort te kunnen gedragen. Een varken moet eens in de modder kunnen wroeten. Tevens zouden de bezoekers er ingelicht kunnen worden over dierenwelzijn en de impact van de vleesindustrie op het milieu”.

Christophe Steyaert neemt de 44ste plek op de lijst in. Hij is ICT-coördinator in het Sint-Lodewijkscollege. Hij begeleidt er ook MOS, Milieu op School. Hij is ook actief bij Plastic Attack en bij Vredesactie.

“Hoe je het ook draait of keert, vandaag kan je de veranderingen in ons klimaat en de natuur niet meer negeren. Bij alles wat je doet, elke stap die je zet, kom je in aanraking met ons milieu waarin wij dagdagelijks leven. Wat je vandaag doet, beïnvloedt onze toekomst.
Omdat de mensen in onze maatschappij zo'n grote impact hebben, de veranderingen er zo onbereikbaar uit zien, er zoveel mensen bij betrokken zijn, en wij met z'n allen een hele grote invloed hebben, vond ik het gemakkelijkst om bij mezelf te beginnen.
Wat kan ik doen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen? Stap voor stap heb ik mijn leven heringericht om meer en beter rekening te houden met ons leefmilieu. De voorbije jaren ben ik langzaam overgestapt naar een meer vegetarische eetgewoonte, engageer ik mij met Plastic Attack, help ik mee om de school milieubewuster te maken, en ben ik nu op een punt gekomen, waarin ik mij wil engageren in de politiek. Groen was een logische keuze, omdat zij de enige partij is die zich al jaren inzet voor onze natuur”, aldus Christophe.