Groen wil dat afval ook buitenshuis gesorteerd wordt. "Wat we thuis kunnen, kan ook op straat"

23 Oktober 2022

Groen wil dat afval ook buitenshuis gesorteerd wordt.

Eén vuilnisbak voor alle afval? Thuis is dat allang verleden tijd, maar op de Brugse straten en pleinen nog altijd realiteit. Daarom stelt Groen-raadslid Andries Neirynck voor om op termijn de afvalkorven op het openbaar domein aan te passen of te vervangen zodat er ook buitenshuis gesorteerd kan worden. "Zo doen we de hoeveelheid restafval verder verminderen".

Wie thuis goed kan sorteren, kan het ook op straat. Met die insteek wil afvalintercommunale IDM volop inzetten op het ‘buitenshuis sorteren’. Om die reden plaatsen IDM en haar zes gemeenten - Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate - in samenwerking met OVAM en Fost Plus, de komende twee jaar 120 duo-vuilnisbakken op het publieke domein. Deze duo-vuilnisbakken - waarbij de ene vuilnisbak bedoeld is voor restafval en de andere voor PMD - moeten ervoor zorgen dat er ook buitenshuis beter gesorteerd én zo ook gerecycleerd kan worden.
Uit voorafgaand onderzoek blijkt dit een succes te zijn: ongeveer 50% van het afval dat normaal in de gewone publieke vuilnisbak beland, vond zijn weg naar de PMD-vuilnisbak en kon daardoor gerecycleerd worden. Om die reden werd besloten het project uit te breiden en zullen er in de zes gemeentes in totaal dus 120 duo-vuilnisbakken geplaatst worden.

"Waarom zou dit ook niet in Brugge kunnen?", vraagt Groen-raadslid Andries Neirynck zich af. "Tijdens het WK tijdrijden waren er op de randparkings op Sint-Andries overigens ook PMD-vuilnisbakken aanwezig. Jammer dat het daarbij bleef. Nochtans bewijzen de Bruggelingen thuis dat sorteren en voorkomen van afval werkt". Neirynck wil dus dat het stadsbestuur een plan opmaakt om op termijn ook de Brugse afvalkorven aan te passen of te vervangen zodat er gesorteerd kan worden op het openbaar domein. "We kunnen beginnen op de vele speelpleintjes waar onze kinderen groot worden, de Kinderboerderij van de Zeven Torentjes en bij voetbalmatchen", besluit Neirynck die dit zal aankaarten op de komende gemeenteraad.

Andries Neirynck,
Gemeenteraadslid