Bouw een gemeenschappelijk voetbalstadion op de Olympiasite, met Club als eigenaar en Cercle als huurder

25 Oktober 2020

Bouw een gemeenschappelijk voetbalstadion op de Olympiasite, met Club als eigenaar en Cercle als huurder

In het stadiondossier lijkt de impasse compleet. Club Brugge heeft dan wel bouwplannen voor een nieuw stadion op de Olympiasite, voor Cercle is er nog geen oplossing. “Het Kanaaleiland is niet groot genoeg en de Blankenbergse Steenweg is onzeker. Het is trouwens niet alleen juridisch onhaalbaar, maar ook politiek onwenselijk om daar een stadion te bouwen. De Blankenbergse Steenweg omvat vruchtbare poldergronden die moeten ingezet worden voor duurzame en lokale landbouw. We moeten de open ruimte in Brugge maximaal vrijwaren, ook daar”, zegt Groen-fractieleider Raf Reuse.

Groen stelt daarom voor dat zowel Club Brugge als Cercle Brugge op de Olympiasite blijven. “We willen dat onze beide voetbalploegen een duurzame toekomst hebben in Sint-Andries. Dat is altijd al ons standpunt geweest. We stellen nu ook een concrete formule voor. Club zou effectief haar stadionplannen kunnen realiseren, maar de nieuwe voetbaltempel ook verhuren aan Cercle met de Stad als tussenpersoon. In de erfpachtovereenkomst van de Stad met Club bouwen we een absolute garantie in opdat Cercle dat kan doen voor eeuwig en altijd. Zo komt er een gemeenschappelijk stadion voor de beide Brugse voetbalteams”, stelt Reuse. Hij verwijst daarbij ook expliciet naar de Allianz Arena in München als voorbeeld. “Daar verbleven ook twee clubs in één stadion. Naargelang de ploeg die speelde, werd het stadion anders verlicht, waardoor er een eigen sfeer ontstaat”.

Gemeenteraadslid Andries Neirynck ziet verschillende voordelen: “Deze formule is echt een win-win-win. Het is goed voor Club, want het zou betekenen dat de stadionplannen op de Olympiasite kunnen verder gezet worden. Voor Cercle betekent dit spelen in een gloednieuw stadion, zonder er zelf een te hoeven bouwen. En tegelijkertijd benutten we onze ruimte efficiënt en sparen we de landbouwgebieden aan de Blankenbergse Steenweg”.

Groen schuift deze formule uitdrukkelijk naar voren, maar wil zeker geen afbreuk doen aan andere mogelijke pistes. Ook benadrukt de partij dat het project op de Olympiasite alleen kan slagen door rekening te houden met de bezorgdheden van de buurtbewoners. “Een sterk mobiliteitsplan is daarbij cruciaal. Als locatie voor een randparking stellen wij de Kinepolis-site voor. Daar zouden supporters kunnen parkeren om met shuttlebusjes naar het stadion gebracht te worden”, besluit Neirynck.

Raf Reuse en Andries Neirinck
Gemeenteraadsleden