Bruno Mostrey

hou contact

Bruno Mostrey

Mijn eerste levensjaar, het jaar 1980, woonde ik in het Minnewater — hoe Brugs! Daarna verhuisde ons gezin naar Sint-Michiels, waar ik opgroeide, lagere school liep in de gemeenteschool en naar de scouts ging.

In scouts Tilleghem heb ik het hele parcours doorlopen: van kapoen tot en met groepsleider. De scouts ligt mij na aan het hart. En ik probeer het contact warm te houden, vooral via de LMT. Dit zijn de oud-scoutsers van Tilleghem die regelmatig samen een pint drinken om oude en minder oude herinnering op te halen en aan te dikken.

Na de basisschool ging ik naar de humaniora in de Josefienen. Vanaf die jaren luister ik gerichter naar muziek. Hoewel ik vele muziekgenres graag hoor, luister ik vooral naar klassieke muziek en hedendaags klassiek. Je kan me dan ook regelmatig terugvinden in het Concertgebouw. Van Bach tot Mahler, maar ook Shostakovich, Xenakis en andere 20ste eeuwse en hedendaagse componisten. Ik hou wel van de uitdaging die in die muziek schuilt: het verlegt de grenzen van perceptie en esthetische ervaring.

Ik ben grote favoriet van de betere films, ook al zijn die dan 80 jaar oud en stil. Ik kan echt genieten van Greta Garbo en Chaplin, Mae West en Buster Keaton. De filmkunst is toen uitgevonden. Uiteraard maakten ook tal van recentere films indruk op mij: Casino, The Big Lebowski en Inception — om er maar enkele te noemen.

Over literatuur zou ik lang willen uitwijden, maar laat mij hier beperken tot het noemen van mijn lievelingsschrijver: Jorge Luis Borges. Hij geeft mij een aangenaam gevoel van relativeren in tijden waarin de waan van de dag heerst. “Wie ‘s morgens de krant leest, doet dat om dat weer te vergeten of om ‘s middags een praatje te kunnen slaan.”  Maar — ik kan het niet laten — toch ook nog dit: de sappige vertelkunst van Felix Timmermans, de haarscherpe focus van D.H. Lawrence, de intelligente veelzijdigheid van Paul Claes, de beeldspraak van Dante, de Seizoenen van Clem Schouwenaars,... ze bekoren mij allemaal.

Na mijn actieve scoutsjaren ben ik in de politiek gestapt. Uiterst leerrijk en boeiend. Zo startte ik in 2007 met Jong Groen, als inhoudelijk coördinator in het landelijke bestuur. Met vrienden als Wim, Kristof, Sabine, Sarah, Katrien en anderen. Wat een dynamische groep!

Even later ben ik ook gevraagd om in de redactieraad van het tijdschrift Oikos te komen. Onder impuls van Dirk Holemans hebben we het tijdschrift uitgebouwd tot een heuse denktank met meerdere publieksactiviteiten per jaar. We voelen dat we meer en meer wegen op het debat. En daar was dringend nood aan: de wetenschappelijke rapporten krijgen te weinig forum en dat proberen we met Oikos te verhelpen.

Ook aan mijn studententijd bewaar ik heel wat leuke herinneringen. Tijdens mijn studies wijsbegeerte ging een wereld voor mij open. Niet alleen van de hersenspinsels van talrijke denkers, maar ook van het Gentse kot- en uitgaansleven.

Vele ideeën voedden toen mijn gevoel om onrechtvaardigheid aan te pakken. In een samenleving die goed in elkaar steekt, hoeven er geen mensen uit de boot te vallen. Al te vaak starten kinderen nu met minder kansen en is een serieuze tegenslag genoeg om je in armoede te storten. En we leven vandaag te veel op kosten van de toekomstige generaties.

Streven naar een duurzame en warme samenleving is voor mij geen uiting van naïviteit, maar een plicht die voortkomt uit het feit dat we allen mensen zijn die het beste proberen te maken van hun leven.

Recente blogartikels

Toeristentaks: onbillijke lastenverdeling (Tussenkomst 31-05-2016)

Bruno Mostrey - 07-06-2016

De nieuwe toeristentaks zorgt voor een sterke stijging van de bijdrage voor alle subcategorieën. Dat is duidelijk. Bij gelijk gebleven bezetting is het minstens een verdubbeling van de bijdrage aan de stadskas. Maar als we de stijgingspercentages ten opzichte van de bijdrage vorig jaar eens bekijken valt sterk op dat de goedkopere marktsegmenten wel een zeer spectaculaire stijging moeten slikken. 

verder lezen

Terugschroeven autovrije winkelstraten (Interpellatie 31-05-2016)

Bruno Mostrey - 07-06-2016

Via de pers vernamen we dat de momenten waarop de twee belangrijkste winkelstraten autovrij worden, nog maar eens worden aangepast: koning auto krijgt opnieuw meer ruimte.

verder lezen

Een vrijplaats in Brugge (Interpellatie 22-03-2016)

Bruno Mostrey - 06-06-2016

Het oude politiegebouw is nu al enkele jaren verlaten door de politiediensten. En in afwachting van de verbouwingen ten dienste van de nieuwe functies die het gebouw krijgt, namelijk het studentenhuis en het huis van de vrijzinnigen, konden er tal van activiteiten georganiseerd worden. Er is plaats voor kunst, cultuur, fuiven, sociale activiteiten en lezingen, enzovoort. Deze tijdelijk herbestemming was dus, wat ons betreft, een groot succes.

verder lezen

GFT-ophaling in Brugge (Interpellatie 24-04-2014)

Bruno Mostrey - 02-06-2016

Brugge is een stad waar een betekenisvol deel van de bevolking in huizen of appartementen woont zonder tuin of snelle toegang tot een compostvat. Het Groen-, Fruit- en Tuinafval verdwijnt met andere woorden in de dure bruine zak voor restafval. Volgens rapporten bestaat 50% van ons restafval uit GFT. Een aanzienlijke fractie.

verder lezen

Zacht water voor Brugge? — Ontkalken op niveau van de watermaatschappij (Interpellatie 23-05-2016)

Bruno Mostrey - 24-05-2016

Als we de waterhardheid in Brugge kunnen verminderen, eventueel tot het wettelijke minimum of net daarboven, hebben we een maatregel die goed is voor ons leefmilieu en voor onze geldbuidel.

verder lezen

Kanttekeningen bij de nieuwe Opknappremie (Tussenkomst 26 april 2016)

Bruno Mostrey - 23-05-2016

Een aantal opties om investeringen te doen om minder energie te verbruiken worden in dit reglement niet gesteund. Dat is bijzonder jammer en het wordt als financieel onhaalbaar geacht om ze vanuit met de stadskas te betoelagen. Maar ze zijn wel cruciaal ook omwille van onze klimaatdoelstellingen.

verder lezen

Brugse stilstand blijkt uit jaarrekening 2015 (Tussenkomst 26-04-2016)

Bruno Mostrey - 27-04-2016

Een manier om voorzichtig te zijn met het geld van de Bruggeling is om niets uit te geven. En het lijkt wel of dit bestuur deze piste heeft gekozen om de stadsfinanciën te vrijwaren.

verder lezen

Onze democratie hangt uit de hengsels

Bruno Mostrey - 27-04-2016

Wat zich gisteren in de gemeenteraad van Brugge afspeelde was gedoemd om te gebeuren. De kruik gaat zolang te water tot ze barst. Het is namelijk een oud zeer. De raadsleden van de oppositie worden beschouwd als tweederangsraadsleden. Daar komt het in wezen wel op neer.

verder lezen

Geen vluchtelingenopvang in Zeebrugge? Reconversie Terrein Knaepen moet nu vooruit! (Persmededeling 17-03-2016)

Bruno Mostrey - 17-03-2016

Tussen neus en lippen kondigde Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, gisteren op Focus-televisie aan dat er dan toch geen vluchtelingen opgevangen zullen worden in Zeebrugge. Eerder werd het terrein Knaepen hiervoor aangeduid. Nu mag Stad Brugge niet langer talmen met de beloofde reconversie van dit terrein tot groene buffer tussen de stationswijk en de hoogspanningscentrale in Zeebrugge.

verder lezen

Vluchtelingen in Zeebrugge (Interpellatie 23-02-2016)

Bruno Mostrey - 25-02-2016

We hebben een gemeenschappelijk doel: we willen geen kamp zoals “The Jungle” in Calais of het kamp in Duinkerke. Die kampen zijn plaatsen waar transmigranten in onmenselijke omstandigheden moeten leven en waar ze te vaak, of zelfs altijd, slachtoffer worden van mensensmokkelaars die hen veel geld laten betalen voor dikwijls levensgevaarlijke pogingen om het kanaal over te steken en die hen verkeerde informatie influisteren en foutieve perspectieven geven.

verder lezen

Openstellen Vaartdijkstraat bedreigt fietsveiligheid (Persmededeling 17-2-2016)

Bruno Mostrey - 17-02-2016

Groen Brugge is bezorgd over de beslissing van het stadsbestuur om, naar aanleiding van de werken ter hoogte van de Boeveriepoort, de Vaartdijkstraat tijdelijk open te stellen voor inkomend autoverkeer. Dit brengt de veiligheid van de talrijke fietsers in het gedrang. Bovendien mag dit niet leiden tot het permanent openstellen van deze groene fietsroute.

verder lezen

Boomverjonging? (Tussenkomst 26-01-2016)

Bruno Mostrey - 15-02-2016

Dit beleid kampt duidelijk met een probleem van geloofwaardigheid en vertrouwen, geachte schepen. U kan pronken met Latijnse boomnamen en bij hoog en laag beweren dat u er alles aan doet om bomen te sparen. Maar de eerste de beste tegen-expertise die een burger laat uitvoeren, toonde aan dat een gevelde boom niet ziek was.
En als ik deze zomer aan de Conzettbrug, aan de Coupure, een geel plakkaat zie hangen om een linde te kappen, verdiep ik mij er ook eens in.

verder lezen

Mobiliteitsplan hinkt op twee benen (Tussenkomst 25-01-2016)

Bruno Mostrey - 29-01-2016

Zoals her en der al gezegd op terugkomen: er liggen een aantal mooie groene principes aan de basis van dit plan. Dat is een goede basis om een duurzame visie op mobiliteit te ontwikkelen en uit te werken voor onze stad! Maar met Groen willen we toch enkele belangrijke opmerkingen maken.

verder lezen

R.I.P. Villa Slabbinck (Interpellatie 27-01-2016)

Bruno Mostrey - 27-01-2016

De Villa Slabbinck ligt tegen de vlakte. Zie hier het trieste culminatiepunt van een soms vreemde geschiedenis. Een blaam voor Brugge.
Iedereen met een beetje gevoel voor esthetiek is het erover eens: deze Villa was een bijzonder pareltje en het bewaren voor het nageslacht is een must.

verder lezen

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Persmededeling)

Bruno Mostrey - 16-12-2015

Tot grote ontsteltenis vernamen we de sloop van de voormalige villa van Rik Slabbinck in de Sint-Pietersmolenstraat 1 in Sint-Pieters, Brugge. In 2011 werd via verschillende kanalen gemeld dat de villa beschermd werd. Ook toenmalig minister voor erfgoed Bourgeois zou dit gecommuniceerd hebben. Dus was de verwondering groot toen we hoorden dat dit beschermde pand gesloopt was.

verder lezen
oudere artikels

Vraag het aan Bruno