alle artikels

auteurs

Extra publieke ruimte in Kristus Koning?

Valentijn Vyvey - 19-09-2012

Tussen de Kroonstraat en de Scheepsdalelaan ligt al jaren een kale betonnen vlakte. Groen Brugge vindt het zonde deze ruimte niet te benutten.

verder lezen


Notice: html_image: unable to find '/opt/www/treeviewbvba3/web/temp.trotsopdetoekomst.be/skylimit/uploads/thumb_' in /opt/www/treeviewbvba3/web/temp.trotsopdetoekomst.be/skylimit/libs/smarty/plugins/function.html_image.php on line 99

Ducheynes Politieke Praatjes (2): een niet zo autoloze autoloze zondag

- 19-09-2012

Vorige zondag organiseerde Brugge samen met veel andere steden en gemeenten een autoloze zondag. Jammer genoeg kon ik niet deelnemen aan de vele activiteiten die de stad die dag organiseerde. Een verlaat Herfstfeest voor mijn zoon Cyril schiep andere verplichtingen: langs mijn kant van de familie organiseren we geen communie- of lentefeestenmaar herfstfeesten, kwestie van de kerk en de fakkel in het midden te houden. Bedoeling van de autoloze zondagen is een (1) dag de auto thuis te laten en de uitstoot van C02 een (1) dag naar beneden te halen. Op het eerste zicht een mooi initiatief maar toch: een dubbel gevoel...

Brugge wendt de autoloze zondag vooral aan om het historisch centrum nogmaals behoorlijk in de kijker te zetten. Misschien moet iemand met veel vrije tijd eens berekenen wat de organisatie van al die activiteiten, het aanvoeren van materiaal, deelnemers en bezoekers aan CO2 oplevert. En uit de parkingproblemen die die dag rond het centrum van de stad ontstonden en de files achteraf bleek er zondag inderdaad een hele gemotoriseerde volksbeweging uit andere delen van onze stad en Vlaanderen op gang te zijn gekomen.  

Maar erger nog is dat Brugge al jaren halsstarrig weigert een degelijk klimaatbeleid uit te werken, een boot waar andere steden en gemeenten de voorbije jaren wel op zijn gesprongen. Onze stad heeft  nochtans een sleutelrol te spelen in de strijd tegen klimaatopwarming en olieschaarste.  Meer dan Vlaanderen, België of Europa staat ze dichter bij de burger en kan ze haar regie – en beleidsfunctie gebruiken om ons allemaal in de juiste richting te duwen. Behalve het organiseren van autoloze zondagen kan ze een lokaal klimaatbeleid voeren dat de reductie van broeikasgassen in alle beleidsdomeinen integreert.  En niet alleen op zondag. Dat vergt een beleid dat verder kijkt dan de volgende zes jaar maar ook maatregelen neemt die de belangen van de volgende generaties Bruggelingen in rekening brengt.

Jammer genoeg is dat in Brugge nog niet doorgedrongen. Toch niet de voorbije legislaturen. Onze stad weigert al jaren deel te nemen aan internationale klimaatcampagnes zoals het Burgemeestersconvenant waarin Europese steden en gemeenten zich engageren om de CO2-uitstoot op hun grondgebied tegen 2020 met minstens 20% te reduceren. Veel steden gaan zelfs nog verder:  ze koppelen hun klimaatbeleid e aan een politiek die o.m. groene jobs creëert en hun stad onafhankelijker maakt van geïmporteerde energie, wat in tijden van economische crisis ook een belangrijke troef is.  Maar niet in Brugge dus, waar een dag als autoloze zondag meer met citymarketing te maken heeft dan met een echt en efficiënt klimaatbeleid. Benieuwd hoeveel Brugse ontslagnemende schepenen zondag staan mee te kelen op “Sing For The Climate” in het Astridpark.

 

verder lezen

mijn groene overtuiging

Pascal Cornet - 18-09-2012

Misschien wordt het na al die vrijblijvende en luchtige stukjes wel eens tijd voor een serieuze bezinning. Waarom Groen? Waarom kandidaat?

verder lezen

Wat een kandidaat lijden kan :

Bart Sarazijn - 17-09-2012

 Ik heb gisteren tegen de avond iets meegemaakt dat bijna aan het onvoorstelbare grensde

verder lezen

campagneborden (bis)

Pascal Cornet - 17-09-2012

Waarin we op zoek gaan naar een juiste omschrijving voor het stukje hout waarmee de steunlat en daarmee meteen het hele verkiezingsplakkaat op zijn plaats wordt gehouden...

verder lezen

Brugge voor jongeren

Karin Robert - 17-09-2012

Een studie in opdracht van Stad Brugge, OCMW Brugge en CAW Regio Brugge werd op een studievoormiddag in het auditorium van het OCMW, Ruddershove te Brugge gepresenteerd. Groen Brugge was present...

verder lezen

Actief, actiever, actiefst!

Karin Robert - 16-09-2012

Groen Brugge in actie!

verder lezen

campagneborden

Pascal Cornet - 16-09-2012

Het vervaardigen en plaatsen van campagneborden vergt een bijzondere expertise...

verder lezen

kiezende kiekens

Pascal Cornet - 14-09-2012

Slogans bedenken is een ernstig werk...

verder lezen

Zelf het goede voorbeeld tonen.

Millie Hemelsoen - 14-09-2012

Als toekomstige moeder is mijn grootste bekommernis de toekomst van mijn kind. Door mij in te zetten bij Groen hoop ik dat we samen het verschil kunnen maken.

Zelf probeer ik op zoveel mogelijk manieren het goede voorbeeld te tonen, door mijn principes na te leven en zo groen mogelijk te leven. 

verder lezen

debat in het hol van de leeuw

Pascal Cornet - 13-09-2012

Onze lijsttrekker trok ferm zijn streng op het door Unizo georganiseerde debat in het poepchique Parkhotel...

verder lezen

canvassen in Zeebrugge

Pascal Cornet - 13-09-2012

Elke kandidaat die opkomt in een stad, zou elk onderdeel van die stad moeten kennen. Kent u Zeebrugge? Er gaan canvassen is een goede introductie.

verder lezen

De weg naar de toekomst - 1. Een stad waar het aangenaam wonen is

Valentijn Vyvey - 12-09-2012

In vier delen doe ik mijn visie op Brugge uit de doeken. In het eerste deel gaat het over wonen: dat kan volgens mij nog veel beter en goedkoper.

verder lezen


Notice: html_image: unable to find '/opt/www/treeviewbvba3/web/temp.trotsopdetoekomst.be/skylimit/uploads/thumb_' in /opt/www/treeviewbvba3/web/temp.trotsopdetoekomst.be/skylimit/libs/smarty/plugins/function.html_image.php on line 99

Politieke Praatjes (1)

- 12-09-2012

Jarenlang stond ik elke ochtend met mijn toen nog kleine kinderen op de bus te wachten in de Vrijheidstraat in Assebroek. Het was aangenaam wachten, want de bushalte werd geflankeerd door een mooi stuk groen waaronder een paar forse platanen. Op privé-domein, dat wel. Het bosje lag op de terreinen waar o.m. enkele intercommunales en het WES gevestigd zijn. Maar privé of niet, dat stukje groen gaf de straat karakter en was bovendien beschermd door de toenmalige structuurplannen. De eigenaars konden slechts een beperkt gedeelte van hun terrein verharden.

Maar zoals het de voorbije jaren in Brugge wel meer gebeurde: structuurplannen zijn er om gewijzigd te worden vooral als projectontwikkelaars geld en grond ruiken. En plots werd het te verharden gedeelte behoorlijk uitgebreid. Een beetje vreemd want toen enkele buurtbewoners begin de jaren 2000 informeerden naar de mogelijkheid om een alternatief fietspad op die terreinen aan te leggen werd er wel gezwaaid met die structuurplannen. Nu ja, de plannen werden dus aangepast en binnen de kortste keren verscheen het gevreesde gele aanplakbiljet. Even later werden de  platanen samen met  de andere bomen en struiken gerooid. Met pijn in het hart, heb ik nog een jong beukje van de afvalhoop gered.  Het staat nu in mijn tuin te groeien. Niet bepaald op een goeie plek want ik had het boompje een tijdelijke plaats gegeven en wie me kent weet het al: ik ben het eerlijk gezegd wat uit het oog verloren en het staat nu naast mijn krulwilg te groeien.

Even later werd, wat ooit een mooie strook groen was, vervangen door enkele naar mijn bescheiden mening niet bepaald smaakvolle rijwoningen. De werken hebben enkele jaren stilgelegen want toen kwam de economische crisis van 2008 en bleek de woningnood in de Vrijheidsstraat toch minder hoog dan onze beleidsmakers ons wijsmaakten. Pas vorig jaar werden de woningen afgewerkt en zijn ze inmiddels bewoond. En o ja, er was compensatie voor de verdwenen platanen en beuken. Elke bewoner heeft inmiddels een boompje in zijn voortuin staan. Die voortuinen zijn zuidgericht, dus éénmaal die bomen een volwassen lengte hebben bereikt, zullen ze die woningen veel licht en warmte ontnemen waardoor de stookkosten voor de bewoners weer zullen oplopen. Daar is duidelijk niet erg over nagedacht. En dat is nooit de sterkste kant geweest van het ruimtelijk beleid in Brugge.

 

verder lezen

communicatietraining

Pascal Cornet - 10-09-2012

Een publiek optreden moet goed worden voorbereid...

verder lezen

recentere artikels oudere artikels

trefwoorden