Blog

over de auteur

Een broodje tijger

Groen Brugge - 14-03-2012

?De tonijn wordt meer en meer bedreigd. Sommige soorten zoals de blauwvintonijn halen waarschijnlijk het einde van dit decennium niet. Maar ook andere tonijn soorten gaan er met rasse schreden op achteruit. Groen Brugge vraagt van het stadsbestuur om zelf het goede voorbeeld te geven en geen tonijn meer te serveren. Ook moet er een campagne komen naar horeca en winkels die de ernst van het probleem duidelijk maakt, een label voor tonijnvrije zaken zoals Tuna Free vandaag aan de pers voorstelde kan hierbij helpen.

Jaar na jaar neemt de tonijnconsumptie toe. Dat leidt al vele jaren tot  overbevissing, zo zijn de blauwvinbestanden in de Middelandse Zee met 90% teruggelopen de voorbije twintig jaar. De vangst zit daarmee op 400% van het duurzaamheidsniveau. Maar ook soorten als de geelvintonijn, grootoogtonijn, en albacore zijn ernstig bedreigd aldus de Nederlandse viswijzer. En zelfs relatief veel voorkomende soorten als de skipjack, die vaak gebruikt worden voor bliktonijn, zorgt door de bijvangst voor de bedreiging van andere soorten.

Ook is het eten van tonijn helemaal niet zo gezond als vaak wordt gedacht. Het vlees van tonijn heeft immers vaak een hoog kwikniveau, waardoor het wordt afgeraden het te vaak te eten.

“Aangezien de wetgever hier in gebreke blijft bij de bescherming van met uitsterven bedreigde soorten, moeten consumenten en verkopers het heft zelf in handen nemen. Ook het stadsbestuur heeft hier een rol te spelen,”aldus Sammy Roelant. “Zo was er op het eetfestijn Kookeet, dat het stadsbestuur samen met een aantal restaurants, traiteurs en dergelijke inrichtte, blauwvintonijn te verkrijgen. Dit toont aan dat er bij ons stadsbestuur, in een stad met een eigen Zeebrugse vismijn, nauwelijks bewustzijn bestaat over duurzame voeding en bedreigde visbestanden. We  hopen dat bij een herhaling van Kookeet er deze keer wel gekozen wordt voor duurzame producten. Verder kan het stadsbestuur het goede voorbeeld geven door tonijn, en bij uitbreiding alle vis die door de viswijzer als bedreigd wordt beschouwd, van het menu te weren in haar restaurants en die van het OCMW.”

Daarnaast kan het stadsbestuur helpen om alle betrokkenen zo goed mogelijk te informeren over de gevolgen van tonijnconsumptie. Het mee helpen verspreiden van het Tuna Free-label kan hierbij helpen. Mensen moeten zich er op termijn bewust van worden dat het eten van een broodje tonijn zoiets is als een broodje witte tijger eten: het opeten van een bedreigde soort.

Sammy Roelant, voorzitter en lijsttrekker Groen Brugge